Decizia guvernului de la Erevan de a începe procesul de aderare la Uniunea Europeană a stârnit reacții mixte în Armenia și o reacție dură din partea Rusiei. În timp ce susținătorii integrării europene sărbătoresc, criticii consideră acest pas drept un „proiect politic avantajos” pentru actuala guvernare. De partea sa, Rusia a comparat această decizie cu „achiziționarea unui bilet pe Titanic” și a avertizat cu privire la posibile consecințe economice grave, inclusiv creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și o reducere a exporturilor cu 70-80%.
„Popularitatea lui Pașinian în rândul populației scade și, potrivit diferitelor sondaje, variază între 10-15%. Într-o situație în care negocierile cu Azerbaidjanul nu dau rezultate, iar economia este în declin, Pașinian trebuie să arate un progres cât de mic. Relațiile cu Rusia sunt deteriorate, astfel că încearcă să prezinte relațiile cu Europa ca fiind ideale”, a declarat pentru DW deputatul opoziției din blocul „Armenia”, Artur Haciatrian.
Pe plan intern, situația politică din parlament favorizează adoptarea legislației necesare integrării europene. Partidul lui Nikol Pașinian deține o majoritate constituțională, care îi permite să promoveze orice inițiativă legislativă. Potrivit politologului Grant Mikaelian, legea va fi, cel mai probabil, adoptată. „Susținerea aderării la UE printre cetățeni, deși nu este totală, este suficientă pentru a justifica astfel de acțiuni”, a explicat acesta.
Această decizie marchează un moment important pentru Armenia, însă rămâne de văzut dacă va consolida poziția guvernării sau va adânci diviziunile politice și sociale din țară.