Consumatorii de pe malul drept al Nistrului sunt asigurați cu întreaga cantitate necesară de energie electrică pentru zilele de 10 și 11 ianuarie. Conform datelor furnizate de SA „Energocom”, în primele zece zile ale anului au fost procurate circa 137 mii MWh de energie electrică, la un preț mediu ponderat de 110,83 euro/MWh.
Consumul este acoperit din surse interne, cum ar fi centralele de termoficare și instalațiile de energie regenerabilă, și din importuri, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate.
Pentru 10 ianuarie, energia consumată pe malul drept a provenit din:
• Importuri din România – 53,07%
• SA „Termoelectrica” – 27,83%
• Energie regenerabilă – 14,26%
• SA „CET-Nord” – 3,37%
• Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,11%
Consumul maxim a fost înregistrat între orele 16:00 și 19:00, cu un vârf de 817 MW.
Pentru 11 ianuarie, consumul total este estimat a fi cu aproximativ 2% mai mic decât cel din ziua anterioară. SA „Energocom” a anunțat că a rezervat capacitatea comercială necesară pentru asigurarea consumului.
În ceea ce privește sectorul termic, toate sursele de generare funcționează optim, fără riscuri majore pentru transportul și distribuția energiei. Presiunile din sistemul de transport al gazelor naturale, gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz”, rămân în limitele normale de operare.
Pe malul stâng al Nistrului, începând cu 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică de cinci ore pe zi, din cauza deficitului de producție al MGRES și al hidrocentralei de la Dubăsari. În satele Copanca și Varnița, aflate sub control constituțional, se înregistrează, de asemenea, deconectări, iar autoritățile de la Chișinău lucrează pentru a sprijini locuitorii afectați.