Prin programul ”Prima Casă”, statul dorește să sprijine în mod direct pe toți cei care se află în fața achiziționării unei locuințe. Modalitatea de realizare a programului este făcută prin intermediul garanției de stat, ceea ce face ca acest produs să fie mai accesibil tinerilor în comparație cu alte credite imobiliare. Programul este aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova și are un caracter social.
Clienții pot accesa credite ipotecare la băncile care au fost acceptate ca participante la program guvernamental ”Prima Casă”. Cererea pentru creditare va fi depusă direct la una dintre aceste bănci.Calculatoarele de credite ipotecare (costul total al creditului, DAE) pentru Program sunt accesibile pe paginile web ale fiecărei bănci.
Beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar.
Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.
La program sunt eligibile persoanele:
- care nu dețin în proprietate exclusivă sau comună în devălmășie cu soțul/soția nicio locuință în decurs de 12 luni până la data solicitării creditului ipotecar și nu au în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuințe;
- soțul/soția nu dețin în proprietate exclusivă nicio locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării de finanțare prin Program și nu au în derulare un credit ipotecar.
Veniturile oficiale salariale nete ale familiei beneficiarului trebuie să depășească 50% din suma plății lunare a creditului (rata lunară, dobânda și comisionul de garantare). Sunt acceptate și veniturile salariale ale rudelor de gradul I.
Creditul obținut prin intermediul programului de stat ”Prima Casă” are următoarele costuri:
Rata maximă efectivă a dobânzii – va fi calculată din rata de referință anunțată de BNM pentru acest program (calculată ca rata medie ponderată ale dobânzilor la depozitele noi atrase în lei, cu termenul de 6-12 luni) + o marjă maximă de 3% (va fi precizată anual de Guvern) + comisionul de garantare de până la 0,5% anual din soldul garanției de stat.
Comision unic de acordare a finanțării nu mai mare de 1% din valoarea creditului. Băncile nu vor percepe alte taxe adiționale.
Taxe notariale de stat. Acestea pot fi consultate aici (Taxe de stat).
Prima de asigurare a imobilului.
Notă: Rata maximă a dobânzii efective va fi publicată de ODIMM o dată la 6 luni. Cu 10 zile până la modificarea ratei, banca va informa clientul în scris sau prin poșta electronică despre acest lucru. Modificarea ratei maxime a dobânzii efective va fi obligatorie pentru bănci doar în cazul micșorării ratei de referință a BNM.
Băncile sunt obligate să mențină aceste condiții pe toată durata contractului de credit. Spre deosebire de un împrumut obișnuit, ipoteca va fi instituită în proporție de 50% în favoarea statului și restul de 50% în favoarea băncii.
Calculatoarele de credite ”Prima Casă” poate fi accesat pe paginile web ale băncilor participante (Băncile participante)
Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul oficial al programului: http://primacasa.gov.md/.