Un regulator financiar din SUA l-a dat în judecată pe Elon Musk pentru că nu a dezvăluit la timp că deținea acțiuni Twitter și pentru că a cumpărat ulterior acțiuni ale companiei la ”prețuri artificiale scăzute”, prejudiciind alți acționari, informează telegraph.md, cu referire la The Guardian.
Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) a intentat un proces împotriva lui Musk marți seara, la un tribunal federal din Washington DC, pentru încălcări ale reglementărilor financiare.
Conform procesului, Musk nu a dezvăluit la timp că a achiziționat o participație de 5% în companie, ceea ce i-a permis să ”plătească mai puțin cu cel puțin 150 de milioane de dolari pentru acțiunile pe care le-a cumpărat după ce i-a expirat termenul de raportare a deținerii sale financiare”.
Musk a cumpărat Twitter în 2022 pentru 44 miliarde de dolari și l-a redenumit ulterior X. Înainte de achiziție, Musk a cumpărat participația de 5% în companie, care de obicei necesită o dezvăluire publică. SEC susține că Musk nu a dezvăluit că deține Twitter decât la 11 zile după termenul limită pentru raportare.
Alex Spiro, avocatul lui Musk, a declarat într-un comunicat trimis prin email că cazul SEC reprezintă ”o admitere” că agenția nu are niciun caz. Musk, a spus Spiro, ”nu a făcut nimic greșit și toată lumea vede acest proces ca pe o farsă”.
Nu este prima dată când SEC investighează achiziția Twitter de către Musk. Agenția a lansat o anchetă în 2021 privind Musk și fratele său, Kimbal Musk, pentru fraudă financiară și încălcări ale reglementărilor privind tranzacțiile privilegiate, după ce aceștia au vândut zeci de mii de acțiuni Tesla. Musk este CEO-ul Tesla și fratele său este membru în consiliul de administrație.
Spiro a spus că procesul SEC este rezultatul unei presupuse erori administrative de a ”nu depune un singur formular”. El a adăugat că ”campania de hărțuire a SEC împotriva lui Musk, care durează de mai mulți ani, s-a culminat cu depunerea unei plângeri minore de o singură acuzație împotriva lui Musk”.
În ultimele luni, Musk a dezvoltat o relație strânsă cu Donald Trump. Musk a donat milioane de dolari pentru campania de realegere a acestuia și a făcut campanie alături de el. Trump l-a numit ulterior pe Musk șef al unui grup consultativ pe care acesta susține că îl va crea, numit ”departamentul de eficiență guvernamentală”, care va supraveghea reglementările guvernamentale și cheltuielile.
În procesul său, SEC a spus că, înainte de a dezvălui cu întârziere că deține acțiuni în Twitter, Musk ar fi cheltuit mai mult de 500 de milioane de dolari pentru a cumpăra acțiuni suplimentare în companie și a fost capabil să cumpere stocurile de la ”publicul neavizat la prețuri artificiale scăzute”.
Când Musk a dezvăluit în cele din urmă că deține acțiuni în Twitter la SEC, 11 zile mai târziu, a spus că a cumpărat mai mult de 9% din acțiunile companiei. SEC a scris în procesul său: ”În acea zi, prețul acțiunilor Twitter a crescut cu mai mult de 27% față de prețul de închidere al zilei anterioare”.