Regiunea transnistreană, care suferă din cauza întreruperilor în lanț ale energiei electrice, speră la o reluare rapidă a livrărilor de gaze în cadrul ajutorului umanitar din partea Rusiei. Potrivit ziarului ”Коммерсантъ”, Moscova și Tiraspol analizează posibilitatea furnizării de gaze nu prin ruta alternativa, ”TurkStream”, așa cum se presupunea anterior, ci prin achiziționarea gazului de pe piața spot europeană cu ajutorul unei companii intermediare, informează telegraph.md
Cheltuielile ar urma să fie acoperite, cel mai probabil, din bugetul rus. Conform schemei preliminare, se intenționează achiziționarea a aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi în perioada ianuarie-aprilie, ceea ce, conform estimărilor ”Коммерсантъ”, ar putea costa 164 de milioane de dolari.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat despre posibila reluare a livrărilor de gaze în republica nerecunoscută în viitorul apropiat, sub formă de ”ajutor umanitar”. Aceasta a fost concluzia sa după vizita la Moscova, desfășurată în perioada 10–14 ianuarie.
”Detaliile tehnice nu sunt încă specificate, dar alimentarea cu gaze pentru nevoile locuitorilor regiunii și funcționarea economiei va fi restabilită sub forma unui ajutor umanitar-tehnic”, a spus Krasnoselski, menționând că discuțiile au avut loc cu Ministerul Energiei al Rusiei.
Potrivit lui Krasnoselski, gazele vor fi furnizate în volum suficient pentru ”sectorul termoenergetic și întreprinderile industriale din stânga Nistrului”.
El nu a precizat data exactă și modul în care va fi oferit ajutorul umanitar, dar a subliniat că ”livrarea gazului va începe, aceasta este o certitudine”. De asemenea, a adăugat că este dispus să se întâlnească cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a discuta problemele de alimentare cu energie.
Zeci de mii de oameni din stânga Nistrului au rămas fără gaz și încălzire de la 1 ianuarie, după ce ”Gazprom” a oprit livrările de gaze în regiune, invocând datoriile neachitate de ”Moldovagaz”.
”Gazprom” a estimat datoria la 709 milioane de dolari, în timp ce Chișinăul, în urma unui audit propriu, a recunoscut o datorie de doar 8,6 milioane de dolari. Gazul rusesc era transportat în stânga Nistrului prin Ucraina, însă de la 1 ianuarie 2025 contractul de tranzit a expirat. Livrările ”Gazprom” către regiunea separatistă erau anterior de aproximativ 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
Din cauza întreruperii livrărilor de gaze, din 10 decembrie 2024 în stânga Nistrului este în vigoare regimul de urgență economică, iar din 16 decembrie un regim similar a fost instituit pe malul drept al Nistrului.
Centrala electrică moldovenească (Moldavskaia GRES) din regiune, care funcționa pe gaz rusesc, operează din 1 ianuarie pe cărbune, resurse suficiente fiind estimate doar până în 20 ianuarie. Livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului au fost întrerupte. Ministerul Energiei al Moldovei a anunțat că cea mai mare parte a energiei electrice a țării este importată din România, iar 30% sunt asigurate de CET-urile locale. Din 3 ianuarie, în stânga Nistrului au început întreruperi controlate ale energiei electrice.
Potrivit ”Коммерсантъ”, este discutată o schemă prin care, în perioada ianuarie-aprilie, gazul pentru regiunea transnistreană va fi achiziționat de pe piața spot europeană, iar costurile vor fi acoperite din bugetul Rusiei. Volumul achizițiilor ar fi de până la 3 milioane de metri cubi pe zi. Această cantitate ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi consumul intern al regiunii, dar nu și pentru a exporta energie electrică pe malul drept.
Se presupune că furnizarea către ”Tiraspoltransgaz” va fi realizată nu de ”Moldovagaz”, care deține monopolul asupra livrărilor în republică, ci de compania ”Natural Gaz D.C.”.
Informația a fost confirmată pentru presa moldovenească NewsMaker de co-proprietarul Natural Gaz D.C., Arcadie Vicol.
Potrivit lui Vicol, compania a semnat un contract-cadru pentru livrarea de gaze cu ”Tiraspoltransgaz” în volum de 2–3 milioane de metri cubi pe zi.
”Nu furnizăm gaz rusesc și nu cumpărăm gaz rusesc. Achiziționăm gaz în Europa și îl livrăm consumatorilor finali. Dacă Tiraspol își va exprima dorința de a lucra cu noi, acest gaz va fi cumpărat pe piețele europene și livrat la Tiraspol. Contractul presupune plata gazului și a TVA-ului pentru importul gazului în Moldova”, a declarat Arcadie Vicol.
Premierul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că autoritățile de la Chișinău intenționează să preia controlul complet asupra ”Moldovagaz”, din care 50% aparține ”Gazprom”.
Președintele Maia Sandu a spus că Chișinăul nu va împiedica măsurile luate de administrația separatistă pentru a găsi soluții la criza energetică: ”Permitem ca gazul să ajungă în stânga Nistrului pentru a pune capăt cât mai rapid crizei umanitare”.