Extinderea de astăzi este diferită față de acum cinci ani și avem o oportunitate uriașă de a avansa. Pentru prima dată în ultimii zece ani, există o perspectivă realistă ca, pe parcursul acestui mandat, să putem aduce una, două sau chiar trei țări la linia de sosire, a declarat Marta Kos, comisarul european pentru extindere, în cadrul schimbului de opinii de astăzi cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), informează telegraph.md, cu referire la European Western Balkans.
În cadrul primei dezbateri cu Marta Kos de la preluarea mandatului său de comisar pentru extindere, la 1 decembrie 2024, membrii AFET au evaluat stadiul actual în cele zece țări candidate la extindere și progresele lor în implementarea reformelor legate de UE.
În discursul său de deschidere, Kos a subliniat că, în ciuda impulsului pentru extindere, procesul rămâne bazat pe merit.
”Nu va exista nicio reducere geopolitică, extinderea rămâne un proces bazat pe merit”, a subliniat Marta Kos.
De asemenea, aceasta a anunțat că va vizita în curând Muntenegru, Moldova și Albania.
Statul de drept și valorile fundamentale sunt pilonii politicii de extindere
Potrivit lui Marta Kos, extinderea este un proiect al întregii societăți, nu este doar o chestiune care privește Parlamentul sau Guvernul.
”Vedem o lume în care dimensiunea și puterea sunt folosite ca șantaj și o lume în care mulți ar dori să vadă Europa eșuând și unde investesc resurse considerabile pentru a realiza acest lucru. Situația din Georgia și șantajul energetic din Moldova sunt memento-uri clare ale provocărilor cu care ne confruntăm… Pacea, libertatea și prosperitatea pe continentul nostru depind de puterea unității și de dimensiunea UE”, a declarat Kos.
Ea a reiterat că statul de drept și valorile fundamentale vor continua să fie pilonii politicii de extindere a UE.
În opinia sa, în timpul actualei președinții poloneze a Consiliului UE, există posibilitatea deschiderii unuia sau a două clustere cu Ucraina și Moldova, precum și realizarea unor progrese în mai multe capitole și clustere cu Balcanii de Vest.
”Dacă țările candidate respectă reformele necesare, pe durata președinției poloneze putem vedea mai multe progrese decât în ultimii zece ani”, a remarcat Kos.
Anunțul vizitei în Muntenegru
Vorbind despre aspirațiile țărilor din Balcanii de Vest de a deveni state membre UE, comisarul pentru extindere a anunțat că va vizita Muntenegru până la sfârșitul săptămânii.
”Am început mandatul cu deschiderea unui cluster cu Albania și cu închiderea a trei capitole cu Muntenegru… Voi merge în Muntenegru săptămâna aceasta pentru a sărbători realizările lor și pentru a încuraja progrese suplimentare în timpul președinției poloneze”, a anunțat aceasta.
Kos a adăugat că, în timpul vizitei, va merge și la Cetinje, pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului tragic care a avut loc la 1 ianuarie.
Potrivit lui Kos, obiectivele stabilite de Muntenegru și Albania de a închide toate capitolele din procesul de aderare la UE până la sfârșitul anilor 2026 și, respectiv, 2027, sunt „extrem de ambițioase”, dar realizabile.
”Mesajul principal al călătoriei mele în Muntenegru va fi apelul la unitate… Guvernele și parlamentele nu pot face totul singure, extinderea trebuie să fie un proiect național”, a remarcat ea.
”Serbia trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru deschiderea Clusterului 3”
Kos a mai adăugat că va vizita Albania și Moldova în februarie și a reamintit că, în prima zi a mandatului său, a călătorit în Ucraina împreună cu Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, și președintele Consiliului European, António Costa.
”Am fost la Kiev pentru a arăta sprijin națiunii care rezistă războiului pe scară largă declanșat de Rusia… Poporul din Ucraina poate conta pe UE pentru a-i pregăti în vederea aderării la UE, pe măsură ce implementează reformele politice, instituționale, sociale și economice necesare”, a subliniat ea.
Referindu-se la parcursul european al Serbiei, Marta Kos a amintit că nu a fost posibilă deschiderea Clusterului 3 în decembrie 2024.
”Serbia trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru deschiderea Clusterului 3… Urmărim acum documentul informal – ceea ce au promis să realizeze”, a clarificat aceasta.
În același sens, ea a menționat că Macedonia de Nord ar trebui să demonstreze voința de a-și schimba Constituția pentru a progresa în procesul de aderare la UE.
Potrivit lui Marta Kos, „cei care implementează reformele necesare ar trebui să culeagă beneficiile eforturilor lor”.
”Moldova a făcut foarte multe și are nevoie de ajutorul nostru mai mult ca oricând… Pe de altă parte, situația din Georgia este un memento clar că regresul poate avea loc… Acțiunile autorităților împotriva protestatarilor pașnici sunt complet inacceptabile”, a remarcat Kos, adăugând că regimul fără vize cu această țară ar putea fi suspendat parțial.
Comisarul europeană pentru extindere, Marta Kos, va vizita Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul reuniunii din 14 ianuarie a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, dar data nu a fost anunțată.
În cadrul reuniunii, ea a declarat că există o oportunitate uriașă de a avansa lucrurile în procesul de extindere. În opinia Martei Kos, în cele șase luni de Președinție poloneză a Consiliului Uniunii Europene există posibilitatea deschiderii unuia sau două clustere de negocieri cu Ucraina și Republica Moldova.
”Avem o perspectivă realistă că în timpul acestui mandat putem aduce una, după părerea mea, sau chiar două sau trei, mai multe țări în curs de aderare, la linia de sosire. Avem o responsabilitate enormă de a ajuta viitoarele state membre să-și pregătească locul în interiorul Uniunii Europene. Cei care întreprind reformele necesare ar trebui să profite de roadele eforturilor lor și să se îndrepte către aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova este un exemplu în acest sens. Au făcut eforturi mari, iar noi trebuie să le răspundem pe măsură”, a menționat Marta Kos.
Echipa Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, a fost aprobată de Parlamentul European la sfârșitul lunii noiembrie, la Strasbourg. Printre cei 27 de comisari numiți este și Marta Kos. Comisara europeană pentru extindere a precizat că obiectivul este să lucreze cu Kievul și Chișinăul la reformele planificate, menținând în același timp impulsul în negocierile de aderare și sprijinind redresarea și construcția, în coordonare cu G7 și alți parteneri.
Anterior, Marta Kos a fost ambasador a Sloveniei în Germania, în perioada 2013-2017, iar din 2017 până în 2020 în Elveția.