Ștefan Gligor sare în apărarea guvernanților: „Procuratura Anticorupție manipulează societatea cu privire la pedepsele pentru corupție”

Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, a ieșit în apărarea guvernanților, susținând că afirmațiile Procuraturii Anticorupție despre pretinsa reducere a pedepselor pentru corupție reprezintă o manipulare a opiniei publice.

„Asistăm la un act agresiv de dezinformare și manipulare a societății cu privire la pretinsă diminuare a termenilor și pedepselor pentru infracțiuni de corupție lansat de Veronica Drăgălin și Procuratura Anticorupție. După un concediu generos de aproape o lună și jumătate, dna Drăgălin a decis să se laude cu rezultate inexistente și să explice eșecurile arătând cu degetul la alții”, a declarat Gligor, referindu-se la recentele declarații ale șefei Procuraturii Anticorupție.

DOC // Deputații PAS care au redus pedepsele pentru corupție, cu semnătura Maiei Sandu: Veronica Roșca, Igor Chiriac, Roman Roșca

El a criticat comunicatul emis de Procuratura Anticorupție pe 15 ianuarie, care sugera că modificările Codului Penal adoptate în 2024 ar fi crescut rata de încetare a cauzelor din cauza prescripției. Gligor a respins aceste acuzații, susținând că modificările adoptate au dus la înăsprirea pedepselor.

„Dacă verificăm factologia, aflăm că modificările adoptate au făcut ordine în articolul 324, Coruperea pasivă din Codul Penal și, în mare parte, au înăsprit răspunderea prin majorarea semnificativă a amenzilor. Ceea ce a făcut PA este o manipulare și dezinformare crasă”, a afirmat liderul Partidului Schimbării.

Acesta a explicat că noile prevederi mențin forma non-privativă de libertate doar pentru mita sub 5000 de lei, însă introduc pedepse mai aspre pentru funcționarii care primesc sume mai mari. În cazul mitei de peste 5000 de lei, pedepsele variază între 3 și 7 ani de închisoare, iar pentru mitele foarte mari, ce depășesc 40 de salarii medii, acestea pot ajunge la 15 ani de detenție.

„Culmea este că Procuratura Anticorupție a participat la avizarea acestor modificări și a înaintat mai multe propuneri care au fost luate în considerație. Dna Drăgălin, ați întârziat cu demisia de cel puțin un an de zile. Nu vă mai faceți de rușine, plecați”, a adăugat Gligor.

Totodată, acesta a criticat reforma justiției și gestionarea sistemului Procuraturii, susținând că situația a degradat semnificativ sub actuala guvernare.

„Reforma sistemului judecătoresc sub conducerea PAS a devenit o mlaștină, iar situația din Procuratură a degradat la scară greu de imaginat chiar și 4 ani în urmă. Sistemul Procuraturii are nevoie de o curățenie drastică și o restructurare majoră. Din 2019 insist să fie reorganizate sau lichidate PA/PCCOCS, iar în loc creată o procuratură specializată pe combaterea corupției și crimei organizate de la zero. Am pierdut 5 ani grație mediocrității și lașității actualei clase politice, să vedem dacă la alegerile parlamentare reușim să recuperăm din aceste greșeli”, a concluzionat Ștefan Gligor.

Declarațiile sale vin într-un context tensionat, cu dezbateri aprinse asupra eficienței reformelor din justiție și a integrității instituțiilor care ar trebui să combată corupția în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share