Blocul Împreună, fost bloc electoral care juridic nu mai există, a emis o declarație referitoare la criza energetică din stânga Nistrului, cerând Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri concrete. Potrivit declarației, „a venit timpul ca regiunea separatistă să treacă de la o economie artificială la una reală, iar Guvernului Republicii Moldova să acorde compensații la gaze naturale și energie și cetățenilor din stânga Nistrului”.
Reprezentanții Blocului au criticat livrările gratuite de gaze naturale de către Federația Rusă către regiunea transnistreană, declarând că „orice tentativă a Federației Ruse de a livra gaze cu titlu gratuit sau în calitate de pretins ajutor umanitar trebuie considerate drept tentativă de subminare a independenței Republicii Moldova”. Aceștia au îndemnat Guvernul să înceteze facilitarea livrărilor rusești și să pună capăt protejării intereselor oligarhilor din regiunea separatistă.
„Localitățile din stânga Nistrului sunt parte integrantă a teritoriului constituțional al Republicii Moldova, unde locuiesc sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova”, au subliniat reprezentanții Blocului Împreună. În acest sens, au solicitat extinderea programului de compensații pentru gaze naturale și energie și pentru cetățenii din stânga Nistrului: „Programul Guvernului Republicii Moldova privind acordarea compensațiilor la gaze naturale și energie să fie extins și pentru localitățile din stânga Nistrului.”
Blocul a insistat asupra necesității ca economia regiunii transnistrene să treacă pe principii de piață. „Stânga Nistrului trebuie să achiziționeze gazele naturale pe piața internațională, asistați de companiile de stat și Guvernul Republicii Moldova”, au spus aceștia. Mai mult, au adăugat că „cetățenii și întreprinderile din Transnistria nu au o altă soluție decât să accepte achitarea prețurilor reale la gaze și energie”.
În concluzie, Blocul Împreună a atras atenția asupra pierderilor anuale de peste 5 miliarde de lei din bugetul Republicii Moldova cauzate de facilitățile fiscale pentru agenții economici din regiunea separatistă: „Acești bani ar putea fi folosiți pentru susținerea cetățenilor în această perioadă de criză”. Totodată, au îndemnat autoritățile constituționale să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a susține cetățenii din stânga Nistrului în procesul de tranziție economică.
Din Bloc au făcut parte Partidul Schimbării, Platforma DA și LOC. Nu este clar dacă poziția exprimată astăzi reprezintă punctul de vedere al tuturor componentelor fostului bloc electoral.