În Irak au fost adoptate amendamente potrivit cărora fetele vor putea fi căsătorite de la 9 ani

Irakul adoptă legi care vor permite căsătoriile cu minori, informează telegraph.md, cu referire la The Guardian.

Susținătorii amendamentelor – descrise de activiști ca fiind ”dezastruoase” – spun că acestea se aliniază principiilor islamice.

Parlamentul Irakului a adoptat amendamente la legea privind statutul personal, despre care oponenții susțin că ar legaliza, de fapt, căsătoriile cu minori.

Amendamentele conferă instanțelor islamice o autoritate sporită în ceea ce privește chestiunile familiale, inclusiv căsătoriile, divorțurile și moștenirile. Activiștii susțin că aceasta subminează Legea privind Statutul Personal din 1959 a Irakului, care a unificat legislația familiei și a instituit garanții pentru drepturile femeilor.

Legea irakiană stabilește în prezent vârsta minimă de căsătorie la 18 ani în majoritatea cazurilor. Modificările adoptate marți ar permite clericilor să decidă în funcție de interpretarea lor a legii islamice, interpretare care permite, în unele cazuri, căsătoria fetelor la vârste fragede – sau chiar de nouă ani, conform școlii de drept islamic Jaafari, urmată de mulți lideri religioși șiiți din Irak.

Susținătorii modificărilor, majoritatea fiind legislatori șiiți conservatori, le apără ca un mijloc de a alinia legea la principiile islamice și de a reduce influența occidentală asupra culturii irakiene.

Parlamentul a adoptat, de asemenea, o lege generală de amnistie, considerată benefică pentru deținuții sunniți și care, totodată, este percepută ca oferind imunitate unor persoane implicate în corupție și deturnare de fonduri. De asemenea, s-a adoptat o lege privind restituirea terenurilor, menită să abordeze revendicările teritoriale kurde.

Intisar al-Mayali, activistă pentru drepturile omului și membră a Ligii Femeilor Irakiene, a declarat că adoptarea amendamentelor la legea statutului civil „va avea efecte dezastruoase asupra drepturilor femeilor și fetelor, prin căsătoriile la vârste fragede, care încalcă dreptul acestora de a fi copii și vor perturba mecanismele de protecție privind divorțul, custodia și moștenirea pentru femei”.

Sesiunea parlamentară s-a încheiat în haos și acuzații de încălcări procedurale.

”Jumătate dintre parlamentarii prezenți la sesiune nu au votat, ceea ce a rupt cvorumul legal”, a declarat un oficial parlamentar sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizat să comenteze public. El a adăugat că unii membri au protestat zgomotos, iar alții s-au urcat pe tribuna parlamentară.

După sesiune, mai mulți legislatori s-au plâns de procesul de vot, în cadrul căruia toate cele trei legi controversate – fiecare susținută de blocuri diferite – au fost supuse la vot împreună.

”În ceea ce privește legea statutului civil, o susținem cu fermitate și nu au existat probleme în acest sens”, a declarat Raed al-Maliki, un parlamentar independent. „Dar a fost combinată cu alte legi pentru a fi votată împreună… și acest lucru ar putea duce la un apel legal la curtea federală.”

Președintele parlamentului, Mahmoud al-Mashhadani, a lăudat adoptarea legilor printr-un comunicat, numind-o ”un pas important în procesul de consolidare a justiției și organizarea vieții de zi cu zi a cetățenilor.”

Total
0
Shares
Total
0
Share