Veronica Dragalin: ”Conducerea țării mi-a cerut să plec”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat că i s-a cerut să demisioneze, atât direct, cât și indirect, de către conducerea țării. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate, informează telegraph.md

”Mi-e clar de mai mult timp mesajul politicului, că ei consideră că n-ar trebui să fiu în această funcție. Deja de vreo câteva luni îmi este clar din comentariile publice făcute de conducătorii țării noastre, inclusiv doamna președinte, domnul prim-ministru, domnul președinte al Parlamentului. Faptul că fuzionarea acestor două procuraturi ar avea ca efect scoaterea mea din funcție cred că e un lucru evident”, a declarat Dragalin.

Șefa PA a subliniat că niciun politician nu are dreptul constituțional să ceară demisia unui procuror.

”Conducerea țării mi-a cerut să plec. Conform Constituției, nu poate un politician să ceară demisia procurorului-șef Anticorupție sau a oricărui alt procuror, există o separare de putere în stat. Organul responsabil de cariera procurorilor este CSP. Din punctul meu de vedere, politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”, a spus Dragalin.

Totuși, șefa Procuraturii Anticorupție nu s-a opus categoric creării unei secții specializate în cadrul Procuraturii Generale, precizând că acest lucru ar putea facilita activitatea instituției.

Dragalin a mai punctat că a observat o lipsă de susținere pentru fortificarea PA, în special în ceea ce privește identificarea unui sediu adecvat pentru instituție.

”Nu înțeleg cum durează peste un an jumate să fie găsită o clădire pentru 200 de persoane. Aș spune că văd o lipsă de susținere din partea altor instituții care au responsabilitatea să-și respecte obligațiile legislative”, a afirmat procurorul-șef.

Declarațiile Veronicăi Dragalin vin în contextul propunerii Ministerului Justiției privind fuziunea Procuraturii Anticorupție cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Propunerea a fost criticată de mai mulți actori din domeniul justiției, inclusiv de deputatul PAS, Olesea Stamate, care susține că este necesară o evaluare complexă a celor două instituții înainte de luarea unei decizii.

De asemenea, fostul vice-director al CNA, Cristina Ciubotaru, a menționat că lipsa unui sediu adecvat pentru aceste procuraturi ar reprezenta o problemă majoră dacă fuziunea ar fi implementată în acest moment.

Total
0
Shares
Total
0
Share