Școlile care au trecut prin procesul de optimizare vor fi redeschise doar dacă acest lucru își va dori comunitatea. Acesta a fost unul dintre subiectele discutate cu ministrul Educației şi Culturii, Monica Babuc, aseară la emisiunea Fabrika.
Demnitarul a reamintit că autorităţile evaluează fiecare caz în parte de închidere a instituţiilor de învăţământ şi care a fost impactul asupra elevilor şi pedagogilor, scrie Publika.
„Am încercat să vedem dacă au existat anumite avantaje economice după închiderea școlilor: dacă s-au economisit bani, dacă acești bani au mers pentru educație„, a spus ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.
Monica Babuc a făcut lumină și în cazul redeschiderii școlii din satul Țepilova, raionul Soroca, după care unii părinți nu și-au mai dorit acest lucru.
„Am văzut și o sumedenie de presiuni inclusiv și de la mijloacele media care se foloseau de nedecizia unor părinți care sigur că ezitau. Era vorba despre o școală care avea o condiție foarte bună și era vorba de copii din clasele primare. Scandalul care s-a iscat aici nu ține deloc de interesul copiilor și a părinților„, a spus ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc
Ministrul Educaţiei a vorbit și despre reducerea în jumătate a numărului de rapoarte pe care trebuie să le elaboreze profesorii.
„În opt raioane din Republica Moldova au fost făcute școlarizări a modului în care trebuie să fie făcută raportarea și au fost aduse la cunoștință a peste 540 de angajați din domeniu din educație” a spus ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.
Monica Babuc a mai declarat că în acest an urmează să fie revizuită şi programa şcolară, iar elevii vor putea să-și aleagă mai multe discipline opționale. De asemenea, demnitarul a anunţat că lefurile profesorilor vor fi majorate în mai multe etape cu până la 50 la sută. La începutul lui septembrie 2017, salariile cadrelor didactice au crescut cu 11 procente.