INFOGRAFICE // Raportul Energocom privind achizițiile de gaze naturale în anul 2024

În perioada aprilie-decembrie 2024, SA Energocom a cumpărat peste 8,8 milioane MWh de gaze naturale (echivalentul a 830 milioane metri cubi) cu prețul mediu ponderat de 40,09 euro/MWh (sau circa 444,26 dolari SUA/ 1000 metri cubi). Cea mai mare parte din gaze au fost revândută pe platforma BRM Est către SA Moldovagaz.

Prețul de achiziție reflectă doar costul de piață, căruia ulterior i se adaugă costuri de transport și logistice (de exemplu, o parte din gaze sunt depozitate).

Pentru procedura de achiziții, au fost organizate 109 runde de licitații, respectând regulile creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la care au participat până la nouă competitori din Europa. 37 de runde s-au finalizat cu succes și au fost încheiate contracte de livrare.

La toate licitațiile organizate au fost invitați și au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Proprietății Publice, ai corpului de control al prim-ministrului și ai societății civile.

De asemenea, alte tranzacții au avut loc pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) din România.

Pentru tot volumul procurat a fost folosit creditul BERD, grantul norvegian Nansen și surse financiare proprii ale companiei.

Gazele naturale au fost achiziționate de la opt companii din UE, plus de pe BRM. Peste ⅔ din volume au provenit de la entități din România: OMV Petrom, Romgaz, Engie Energy România și BRM.

Amintim că în aprilie 2024, Energocom a făcut primul import de gaze naturale lichefiate din istoria Republicii Moldova, grație parteneriatului pe care îl are cu compania de stat din Grecia, DEPA.

La capitolul vânzări, vom menționa că în perioada ianuarie-aprilie 2024 Energocom a vândut gaze către Moldovagaz din stocurile cumparate pentru precedentul sezon rece, conform Dispoziției CSE nr. 97 din 27.12.2023. Din luna aprilie, Energocom a participat activ la tranzacțiile organizate pe BRM Est și a vândut gaze naturale pe piața liberă, așa cum prevăd reglementările din domeniu.

Majoritatea tranzacțiilor de cumpărare și vânzare au avut loc în oglindă, ofertele selectate pentru achiziții fiind destinate să asigure Moldovagaz cu necesarul de gaze. Atunci când Energocom nu a participat la licitațiile organizate pe BRM Est a fost din cauza faptului că fie companiile partenere nu avea oferte, fie prețul plafon stabilit de fondator era mai mic decât ofertele.

Total
0
Shares
Total
0
Share