Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează cetățenii asupra pericolului reprezentat de gheața formată pe suprafața râurilor și lacurilor din cauza temperaturilor scăzute. Potrivit specialiștilor, stratul de gheață este subțire și instabil, iar mersul, pescuitul sau orice altă activitate pe suprafața acestuia pot duce la prăbușire în apă, informează telegraph.md
În acest context, salvatorii îndeamnă populația să evite deplasarea pe lacuri și râuri și să nu desfășoare activități pe gheața fragilă. Amatorii de pescuit la copcă sunt avertizați că grosimea gheții nu atinge valoarea minimă admisibilă de 10 cm pentru siguranță. În plus, aceștia sunt sfătuiți să practice acest sport doar în zone amenajate cu stații de salvare și să fie echipați corespunzător, având veste de salvare și frânghii de siguranță.
Atenție sporită trebuie acordată și copiilor, care sunt cei mai predispuși la accidente. Părinții sunt îndemnați să-i supravegheze și să le interzică jocul pe gheața subțire sau apropierea de iazuri și râuri.
În cazul în care o persoană se prăbușește sub gheață, IGSU recomandă păstrarea calmului și încercarea de a ieși din apă prin culcare pe gheață cu mâinile larg desfăcute pentru a distribui greutatea, iar apoi rostogolirea spre mal.
Conform datelor IGSU, în perioada rece a anului trecut, 12 persoane s-au înecat în bazinelor acvatice din țară, dintre care 2 minori. Salvatorii reamintesc că prudența și respectarea măsurilor de siguranță pot preveni tragediile.