Ministerul Culturii lansează cea de-a treia ediție a Campaniei Naționale de Lectură. Evenimentele se vor desfășura în perioada 10-14 februarie și vor include expoziții și manifestări muzicale dedicate poetului Grigore Vieru de la a cărui naștere se vor împlini 90 de ani.
Ministerul Culturii precizează că evenimentele vor fi găzduite de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” și Muzeul Național al Literaturii Române. De asemnea, manifestările pot avea loc și în orice alt spațiu, unde există cărți și condiții prielnice.
Printre momentele de referință ale ediției de anul acesta a Campaniei de Lectură se numără:
- Lansarea celei de-a XIV-a ediții a Campaniei naționale de promovare a lecturii ”Să citim împreună!”;
- Lansarea Proiectului Național de Promovare a Lecturii „Cartea Deschisă”, ediția a III-a;
- Expoziție comemorativă și colocviu dedicat memoriei lui Grigore Vieru la 90 de ani de la naștere;
- Lansarea programului național #LecturaCentral, ediția a VIII-a;
- Eveniment muzical-poetic „Poetul și Muzica”, dedicat creației lui Grigore Vieru.
Ministerul Culturii încurajează ca lectura să fie o parte constantă a rutinei, pe tot parcursul vieții. În centrul atenției sunt bibliotecile și oamenii scrisului, publicul. Ziua Națională a Lecturii va fi marcată și în contextul anului lui Mihai Eminescu – ”ca două fire strâns împletite în agenda 2025 – Anul Mihai Eminescu (175 de ani de la naștere) și creația regretatului poet Grigore Vieru (90 de ani de la naștere)”.
”Campania Națională de Lectură are ca obiectiv fundamental stabilirea lecturii ca obicei pentru toate categoriile de vârstă, consolidând o societate bazată pe cunoaștere. Această inițiativă subliniază importanța lecturii ca abilitate esențială pentru învățarea pe tot parcursul vieții”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.
Ministerul Culturii subliniază că oricine poate marca această zi prin lectura unei cărți preferate, distribuire de titluri de carte și recenzii asupra lecturilor, oferirea de cărți în dar sau organizarea de activități literare, cum ar fi cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă sau discuții despre literatură și personalitățile care o marchează. Pe rețelele sociale, susținătorii lecturii sunt invitați să promoveze campania utilizând hashtag-urile #ZiuaNationalaLecturii2025, #SăCitimÎmpreună, #LecturaCentral și #CarteaDeschisă.
Ziua Națională a Lecturii, marcată pe 14 februarie în ziua nașterii poetului Grigore Vieru, a fost instituită acum trei ani, pentru promovarea culturii lecturii în societate.