În anul 2024, aproape 740 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), informează telegraph.md
Dintre aceștia, aproximativ 736 de mii au primit medicamente compensate, iar peste 100 de mii de pacienți au beneficiat și de dispozitive medicale compensate.
Cheltuielile totale pentru medicamentele și dispozitivele compensate au depășit un miliard de lei, dintre care circa 69 de milioane de lei au fost destinate dispozitivelor medicale. Cele mai mari sume au fost alocate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare (54% din total), diabetului zaharat (23%) și afecțiunilor sistemului nervos (5%).
Suma medie compensată per beneficiar a crescut la 1.600 de lei, cu 350 de lei mai mult față de anul precedent. În plus, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu cinci denumiri comune internaționale pentru tratarea unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, carcinomul de prostată și amenințarea de naștere prematură.
Începând cu 1 aprilie 2024, medicamentele și dispozitivele compensate sunt prescrise prin intermediul sistemului informațional „e-Rețeta”, ceea ce permite pacienților un acces mai rapid și sigur la tratament. Acest sistem digitalizat oferă și alte beneficii, precum monitorizarea istoricului medical și posibilitatea ca rețeta să fie valorificată în mai multe vizite la farmacie.
Pentru anul curent, CNAM a alocat peste 1,2 miliarde de lei pentru medicamente și dispozitive medicale compensate și a contractat peste 200 de prestatori de servicii farmaceutice care le eliberează printr-o rețea de 1.628 de farmacii din întreaga țară.