Uniunea Europeană a propus luni un acord privind ”mineralele rare” ale Ucrainei, în paralel cu afirmațiile președintelui american Donald Trump că Washingtonul se află aproape de semnarea unui acord cu Kievul pentru drepturile asupra resurselor naturale ale Ucrainei, informează telegraph.md, cu referire la Politico.
Comisarul European pentru Strategie Industrială, Stéphane Séjourné, a declarat că a propus acest acord autorităților ucrainene în cadrul unei vizite oficiale în Kiev, cu ocazia împlinirii a trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.
”Douăzeci și unu dintre cele 30 de minerale rare de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina într-un parteneriat win-win”, a spus Séjourné.
Acesta a adăugat: ”Valoarea adăugată pe care Europa o oferă este că nu vom cere niciodată un acord care să nu fie benefic reciproc.”
În același timp, Trump a lansat alte oferte către Ucraina pentru drepturile asupra bogățiilor sale minerale, cerând până la 500 de miliarde de dolari ca despăgubire pentru sprijinul acordat Kievului în apărarea împotriva invaziei Moscovei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat până acum să semneze două proiecte de acord propuse de administrația Trump, spunând că termenii acestora sunt prea duri.
”Nu voi semna ce va trebui să plătească 10 generații de ucraineni”, a declarat Zelensky într-o conferință de presă duminică.
Cu toate acestea, Trump a insistat luni că un ”acord final” este ”foarte aproape” și va include ”pământuri rare și alte lucruri”.
Ucraina deține depozite uriașe de elemente și minerale critice, de la litiu la titan, esențiale pentru fabricarea tehnologiilor moderne și extrem de căutate în competiția globală pentru resurse.
De asemenea, Ucraina dispune de rezerve vastă de cărbune, petrol, gaze și uraniu, dar multe dintre acestea se află în teritoriile aflate sub controlul Rusiei.