Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivele pentru care instanța a declarat neconstituționale prevederile care ofereau Adunării Populare a Găgăuziei dreptul de a participa la numirea procurorului-șef al autonomiei.
„În esență, autorul sesizării a invocat că normele contestate permiteau unei autorități publice locale, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, să participe în mod decisiv la procesul de selectare și numire a unor funcții dintr-o instituție de rang constituțional, precum Procuratura, care, potrivit Constituției, este o structură autonomă”, a declarat Domnica Manole.
Potrivit președintelui Curții, Constituția prevede clar că Procuratura este un sistem unitar și național, care acționează în afara influenței politice.
„Procuratura are un rol important în sistemul autorităților statului, în protecția libertății persoanei și în asigurarea funcționării sistemului justiției penale în mod independent și imparțial. Procuratura trebuie să fie protejată de ingerințe sau influențe necorespunzătoare”, a subliniat Domnica Manole.
În ceea ce privește implicarea Adunării Populare a Găgăuziei în procesul de selectare a procurorilor, Curtea a apreciat că aceasta contravine principiului autonomiei Procuraturii.
„Adunarea Populară a Găgăuziei reprezintă un organ reprezentativ al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia și un organ local politic. Implicarea Adunării Populare în procedura de numire a procurorilor contravine principiului autonomiei Procuraturii”, a spus președintele Curții.
Domnica Manole a explicat că, potrivit Constituției, „procurorii sunt numiți în funcție de către Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, iar „Constituția nu sugerează că ar putea fi reglementată o altă procedură de numire a procurorilor în funcție”.
Mai mult, Curtea a apreciat că posibilitatea Adunării Populare de a insista asupra aceluiași candidat chiar după respingerea acestuia de către CSP „subminează rolul constituțional al Consiliului Superior al Procurorilor”.
„Normele contestate reduc competența Consiliului Superior al Procurorilor la o simplă validare a candidaților propuși de o autoritate politică locală, ceea ce contravine spiritului Constituției”, a declarat Domnica Manole.
În concluzie, președintele Curții a precizat că autonomia Găgăuziei nu poate depăși cadrul stabilit de Constituție.
„Procuratura Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia este parte a acestei autorități unitare, nu o entitate distinctă sau separată. Procuratura nu poate fi subordonată autorităților publice locale. Selectarea candidaților în procedura de numire în funcție a procurorilor nu poate constitui o atribuție a unei autorități reprezentative publice locale, nici măcar a unei autonomii speciale”, a conchis Domnica Manole.
Curtea a declarat neconstituționale articolele 21 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei și articolele 25 alineatul 3 și 26 din Legea cu privire la Procuratură.