Ministerul Energiei a propus noi reguli pentru micii producătorii de energie verde

Ministerul Energiei a anunțat propuneri de modificare a mecanismului de ”facturare netă” destinat prosumatorilor, introducând un plafon individual de capacitate pentru instalațiile fotovoltaice ale consumatorilor casnici, stabilit la maximum 7 kW. Cei care dețin deja contracte pentru capacități mai mici vor putea solicita majorarea acestora până la plafonul propus.

Alternativ, prosumatorii vor putea aplica o formulă de calcul a capacității, bazată pe consumul mediu anual. De asemenea, mecanismul va fi extins pentru a include și centralele eoliene. Propunerile fac parte dintr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pentru consultări publice.

Potrivit Ministerului, aceste măsuri vizează descurajarea supradimensionării instalațiilor, care în trecut a generat utilizarea incorectă a rețelei electrice, transformând mecanismul anterior de „contorizare netă” într-unul comercial. Noul plafon și formula de calcul sunt menite să asigure o utilizare echitabilă a resurselor, stimulând totodată dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă.

”În urma modificărilor, consumatorii casnici, instituțiile publice și sectorul privat vor avea acces mai echitabil la capacități regenerabile, fără a fi restricționați de cote de capacitate. Aceasta va stimula utilizarea soluțiilor de energie verde în gospodării, instituții și micile afaceri”, a declarat Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei.

Mecanismul „facturare netă” a fost introdus în 2024, înlocuind ”contorizarea netă”. În primul an de aplicare, puterea medie instalată a centralelor fotovoltaice a scăzut cu 42% la persoanele fizice și 12% la persoanele juridice, comparativ cu perioada anterioară.

Capacitățile instalate de prosumatori însumează în prezent aproximativ 150 MW, echivalentul a 25% din capacitatea totală de generare din surse regenerabile în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share