O femeie din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, luptă în instanță pentru a obține dreptate după ce fiica sa, Valeria, a decedat la doar șase zile după naștere. Cazul, suspect de malpraxis medical, scoate la iveală lipsa unei legislații clare în domeniu, problemă semnalată atât de avocați, cât și de procurori, informează telegraph.md, cu referire la Moldova 1
Ana Nicolaev povestește că fiica ei nu a avut probleme pe parcursul sarcinii, mergând regulat la controale și având grijă de sănătatea sa. Totuși, la scurt timp după nașterea băiețelului David, Valeria a decedat. „Din cât mi s-a spus că ea avea sepsis. După cum am înțeles eu, sepsisul, de la naștere, nu i s-a făcut prelucrarea necesară a uterului. Am dat la investigație uterul și n-am înțeles nici în ziua de azi și ce a avut”, a declarat Ana Nicolaev.
Durerea femeii este amplificată de faptul că nepotul ei crește fără a-și cunoaște mama.
”El o cunoaște numai prin fotografie. O arătăm în fotografie, îi spunem cum o cheamă, mă întreabă unde e mama Lera, eu îi spun în cer acolo, te veghează, te iubește. Ne mai ducem la cimitir. El nu mai știe de cimitir, dar zice: hai mamă la mama Lera. Crescând va înțelege mai bine”, a mai spus Ana.
Femeia a depus o plângere la procuratură, însă dosarul a fost inițial clasat. După o contestație în instanță, cauza a fost redeschisă, dar, la aproape trei ani de la tragedie, ancheta stagnează. „Copilul meu stă putred în pământ, nepotul crește fără mamă. Nu pot dormi și nu o să mă pot liniști până voi afla adevărul. Și mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere. Eu vreau să aflu adevărul”, a declarat, cu lacrimi în ochi, Ana Nicolaev.
Avocatul Vadim Vieru susține că lipsa unei legi a malpraxisului îngreunează investigațiile:
”Este important ca sub aspect de malpraxis, dacă vorbim despre malpraxis medical, să avem adoptată o lege specială. Această lege specială ar fi o garanție pentru pacienți, dar și pentru medici, pentru a evita situații, inclusiv, când medicii sunt acuzați abuziv de anumite situații de malpraxis medical care, de fapt, nu se datorează erorii medicale”.
Procurorul general, Ion Munteanu, a declarat că este nevoie de o platformă comună pentru o mai bună investigare a cazurilor de malpraxis:
”Într-adevăr, posibil ar trebui întrunită o platformă pentru a avea o claritate mai profundă în raport cu investigarea a astfel de situații. Deci, nu procurorul constată cauzele sau motivele decesului. Procurorul se deduce în activitatea sa din concluziile rezultate de expertiza medico-legală”.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, afirmă că o lege a malpraxisului este analizată, însă decizia trebuie luată cu implicarea mai multor specialiști:
”Legea malpraxisului nu-i acoperă pe cei care sunt neglijenți în meseria lor sau duc lipsă de atitudine. Malpraxisul este doar eroarea medicală pe care un medic o face în anumite circumstanțe. Dacă nu are suficient echipament sub mână ca să ajute pacientul, dacă a fost supraobosit. Avem și grupuri de lucru. Este necesară pentru Republica Moldova la moment sau nu este necesară”.
În prezent, în Republica Moldova, erorile medicale sunt reglementate doar prin articole din Codul Penal, care prevăd pedepse de până la trei sau cinci ani de închisoare, fără o lege specială a malpraxisului care să protejeze în mod echitabil atât pacienții, cât și medicii.