Consiliul Uniunii Europene a adoptat o a șaptea măsură de asistență în cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF), destinată sprijinirii Forțelor Armate ale Republicii Moldova, în special pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană pe distanțe scurte. Valoarea noii asistențe este de 20 de milioane de euro și va fi utilizată pentru achiziționarea de lansatoare și rachete de apărare aeriană.
Anterior, la 7 aprilie, Consiliul adoptase deja a șasea măsură de sprijin EPF pentru Republica Moldova, în valoare de 40 de milioane de euro, destinată mobilității infanteriei și dezvoltării capabilităților de comandă și control în domeniul apărării aeriene. Această finanțare vizează achiziționarea de vehicule ușoare tactice și echipamente de integrare tactică și operațională pentru sistemele de apărare aeriană.
„În acest an, oferim 60 de milioane de euro în echipamente prin Facilitatea Europeană pentru Pace, ridicând contribuția noastră totală, începând cu 2021, la aproape 200 de milioane de euro”, a declarat Kaja Kallas, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și președinte al Consiliului Afaceri Externe.
Uniunea Europeană subliniază că acest sprijin are loc în deplin respect față de neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. Potrivit oficialilor europeni, echipamentele livrate – inclusiv vehicule, echipamente de protecție și ambulanțe mobile – reprezintă o investiție în pace și în protecția populației.
„Echipamentele pe care le livrăm – precum vehiculele, echipamentul de protecție și ambulanțele mobile – sunt o investiție în pace și în protejarea oamenilor. Ele au ca scop modernizarea armatei Moldovei și întărirea capacităților sale de apărare, în deplin respect față de neutralitatea țării”, a adăugat Kallas.
Prin aceste noi măsuri, sprijinul total acordat de EPF Republicii Moldova ajunge la 197 de milioane de euro. Asistența acordată din 2021 încoace a contribuit la creșterea eficienței operaționale a armatei moldovenești, la apropierea de standardele UE și la întărirea capacităților de protecție a infrastructurii critice și a populației civile în situații de criză sau urgență. De asemenea, sprijinul vizează consolidarea capacității Republicii Moldova de a participa la misiuni și operațiuni militare în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE (CSDP).
Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a sprijini Republica Moldova în fața provocărilor generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și în eforturile de consolidare a rezilienței, securității și stabilității interne.
Facilitatea Europeană pentru Pace a fost înființată în martie 2021, cu scopul de a finanța acțiuni în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comune a UE (PESC), în vederea prevenirii conflictelor, păstrării păcii și consolidării securității internaționale. Aceasta permite Uniunii să sprijine direct consolidarea capacităților militare și de apărare ale statelor terțe, precum și ale organizațiilor regionale și internaționale.