Râul Răut, cel mai mare afluent al Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova, este grav afectat de înnămolire și vegetație excesivă, avertizează autoritățile și locuitorii comunei Ivancea, raionul Orhei, informează telegraph.md, cu referire la Radio Moldova.
Deși localnicii se implică periodic în acțiuni de curățare, eforturile lor nu reușesc să combată degradarea continuă a râului.
Primarul comunei Ivancea, Alexei Savițchi, susține că este necesară o intervenție amplă de adâncire și curățare a albiei pentru a preveni colmatarea totală a râului și pentru a readuce la viață ecosistemul afectat. „Înainte era mai adânc, era și pește, acum a crescut papura, iar izvoarele au secat”, a declarat edilul.
Consilierul local Iurie Răilean subliniază potențialul turistic al zonei: „Cu 50 de ani în urmă, aici se dezvoltau nuferi albi, simbol local important. Reabilitarea râului ar putea stimula turismul rural.”
În satul Furceni, doar unul din cele 12 izvoare mai este activ, iar localnicii se plâng de invazia vegetației și de transformarea râului într-un simplu pârâu.
Ministerul Mediului s-a autosesizat în urma solicitărilor și a anunțat că urmează o vizită oficială la fața locului. „Dacă se confirmă necesitatea, vom include pentru anul 2026 elaborarea unui proiect tehnic”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
Râul Răut are o lungime de peste 280 de kilometri și a fost de-a lungul timpului o sursă importantă de apă și un reper natural pentru comunitățile locale, mai ales în zona Orheiului Vechi. Reabilitarea lui este considerată o prioritate națională, în contextul în care colmatarea râurilor afectează tot mai multe regiuni ale țării.