În luna aprilie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat spre plată 208,7 milioane de lei, fonduri direcționate către agricultori prin diferite mecanisme de subvenționare.
Cea mai mare sumă – circa 86 de milioane de lei – a fost alocată pentru plăți post-investiționale, în baza a 219 cereri de subvenționare. Cu acești bani au fost achiziționate aproape 50 de tractoare, 20 de cultivatoare, 18 grape, 17 hedere, precum și alte utilaje agricole, cum ar fi cositori, semănători, stropitori și combine.
Pentru plățile complementare, autoritățile au aprobat 49,42 milioane de lei, în urma a 409 cereri. Banii au fost utilizați în special pentru acoperirea ratelor la credite investiționale, dezvoltarea agriculturii ecologice și defrișarea plantațiilor multianuale. Doar în aprilie s-au aprobat subvenții pentru defrișarea a aproximativ 561 de hectare de plantații viticole, pomicole și de nucifere.
În ceea ce privește subvențiile acordate în avans, suma autorizată a fost de 37,15 milioane de lei. Cea mai mare parte a fost orientată către sectorul apicol – au fost achiziționate 2.220 de familii de albine și 2.535 de stupi.
Totodată, pentru plăți directe în sectorul zootehnic, per kilogram de produs, au fost alocate 2,16 milioane de lei, în baza a cinci cereri înregistrate în 2024.
Programul LEADER a beneficiat de 22,58 milioane de lei. Din această sumă, 5,24 milioane sunt destinate funcționării a 20 de Grupuri de Acțiune Locală, restul fiind orientat spre implementarea strategiilor locale de dezvoltare.
Subvențiile destinate sectorului public acoperă amenajarea a 21 de teritorii adiacente zonelor publice, inclusiv șase parcuri, dotarea cu mobilier a nouă edificii publice (dintre care patru grădinițe), lansarea a șase proiecte de eficiență energetică, modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor în trei sate și amenajarea unei piețe agroalimentare.