Astăzi, conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în cadrul unei ceremonii oficiale, la care au participat Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului și premierul. Totuși, în ciuda invitației de a participa, Marta Kos, Comisar European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, a fost nevoită să depună flori separat, fără a fi alături de oficialii moldoveni.
În condițiile unui parteneriat strâns între Republica Moldova și Uniunea Europeană și în contextul unui „curs ireversibil” al țării spre integrarea europeană, un astfel de gest stârnește nedumerire. Având în vedere semnificația momentului și importanța relațiilor bilaterale, era de așteptat ca înaltul oficial european să fie invitat să depună flori alături de conducerea țării, ca simbol al colaborării și al sprijinului continuu al UE în parcursul Moldovei.
Excluderea sa din acest moment solemn ridică întrebări legate de gestionarea relațiilor diplomatice și de recunoașterea importanței parteneriatului european, în contextul în care un astfel de eveniment ar fi putut reflecta unitatea și angajamentul față de valorile comune.
”Azi este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume. După ce pe 8 mai 1945 a fost anunțată victoria împotriva nazismului, în data de 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa după ani de suferință și prăpăd. Victoria Păcii a redat speranța unui viitor construit pe libertate, demnitate, dar și solidaritate între popoare.
Ne adunăm împreună cu gândul și inima pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii – cel de-al Doilea Război Mondial. Un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni.
Pacea și victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului și jertfei înaintașilor noștri, dar și a unității de care au dat dovadă țările lumii ce s-au opus nazismului. Moldova a fost parte a tragediei, dar și parte a Victoriei Păcii.
56 000 de moldoveni nu s-au mai întors niciodată acasă de pe front. Practic fiecare familie a pierdut pe cineva drag. Moldoveni de toate etniile, români, ucraineni, bulgari, ruși, găgăuzi, au luptat și au murit pentru Victoria Păcii. Ei toți și-au dat viața pentru ca noi, copiii și nepoții lor, să trăim în pace. Datoria noastră e să păstrăm pacea și să onorăm eroismul și sacrificiul lor cu respect și în liniște, nu prin petreceri zgomotoase.
Vin cu o adresare în limba rusă, pentru că vreau ca toți, inclusiv cei care nu cunosc bine română, să înțeleagă de ce nouă, celor cu rădăcini în Moldova, ne este greu să chiuim în aceste zile”, este declarația președintelui cu ocazia zilei de 9 Mai.
În perioada 9-11 mai, comisarul pentru extindere Marta Kos efectuează un turneu național în Moldova, unde se va întâlni cu cetățeni, antreprenori și lideri politici pentru a discuta despre beneficiile aderării la UE și impactul Mecanismului de Reformă și Creștere asupra viitorului țării.
La 9 mai, comisara Kos se va întâlni la Chișinău cu președintele pentru a discuta despre calea de aderare a Moldovei la UE și despre progresele înregistrate până în prezent. De asemenea, ea va semna oficial Planul de reformă și creștere pentru Moldova.
Turneul coincide cu sărbătorirea Zilei Europei, la care comisarul Kos va participa la Chișinău, Ungheni și Orhei.
Sâmbătă și duminică, ea va vizita mai multe orașe și localități, inclusiv Edineț, Bălți, Comrat și Cahul, unde se va întâlni cu primarii locali, reprezentanții tinerilor, mass-media și beneficiarii proiectelor finanțate de UE, inclusiv un centru oenologic din Cahul, servicii digitale și de mediu în Edineț și un complex etno-turistic din Comrat. Aceste vizite vor evidenția angajamentul nostru de a aduce țara mai aproape de UE.
Comisarul va fi însoțită de o delegație oficială formată din alți reprezentanți ai Comisiei Europene și din deputații în Parlamentul European Siegfried Mureșan și Daniel Barna.