Uniunea Europeană a adoptat miercuri, 14 mai, al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând aproximativ 200 de petroliere ”fantomă” și circa 30 de entități acuzate că ajută Moscova să evite sancțiunile internaționale, au anunțat surse diplomatice citate de AFP.
Măsurile urmăresc să limiteze exporturile rusești de petrol, în contextul în care UE încearcă să reducă veniturile Kremlinului generate din vânzarea combustibililor. Flota vizată, formată din nave vechi, deseori neînmatriculate și operate fără asigurări occidentale, acționează în special în Marea Baltică.
În total, 345 de nave se află acum în vizorul UE, numărul acestora crescând semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022. Potrivit unui raport al Școlii de Economie de la Kiev, aproximativ 430 de nave de acest tip operează la nivel global.
Aceste sancțiuni sunt separate de un posibil nou val de măsuri mai dure, pe care aliații occidentali ai Ucrainei le pregătesc în cazul în care Rusia refuză un armistițiu de 30 de zile propus de Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți impunerea celor ”mai puternice” sancțiuni, dacă Vladimir Putin nu acceptă să participe la negocieri de pace în Turcia.
Noul cancelar german, Friedrich Merz, a declarat că Rusia va fi supusă unor noi sancțiuni dacă nu apar ”progrese reale” privind încetarea focului în următoarea săptămână.