Blocul Împreună cere eliminarea tarifelor aprobate „în regim de urgență” și liberalizarea reală a pieței gazelor

Blocul Împreună a transmis Parlamentului un set de amendamente la legea gazelor, solicitând „tarife aprobate transparent, reguli clare pentru achiziția gazelor și măsuri concrete de liberalizare a pieței”. Formațiunea propune modificări legislative care vizează protejarea consumatorilor și creșterea concurenței în sectorul energetic.

„Trebuie exclusă prevederea care permite ANRE-ului să aprobe tarifele în regim de urgență. Această prevedere era necesară în perioada crizei energetice (2022–2023), dar acum și-a pierdut actualitatea”, se arată în propunerile transmise de Blocul Împreună.

În ceea ce privește achiziția gazelor pentru sezonul rece, formațiunea propune introducerea unei obligații anuale pentru Guvern: „Guvernul trebuie să aprobe în fiecare an planul de achiziție a gazelor, pentru a nu repeta greșelile din anii precedenți, când nu se cumpăra gaz la timp și consumatorii erau impuși să plătească tarife mai mari”.

La capitolul liberalizării pieței, Blocul Împreună a formulat trei propuneri cheie. Prima vizează eliminarea restricțiilor care blochează consumatorii mari cu datorii la Moldovagaz de la schimbarea furnizorului: „CET-urile și unele întreprinderi mari care au datorii la Moldovagaz nu au dreptul să treacă la alt furnizor, le interzice legea. Această prevedere trebuie exclusă”, a declarat expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Blocului Împreună.

De asemenea, se propune ca „furnizorii să aibă dreptul de a stoca gaze în țările UE, să poată încheia contracte directe cu operatorii depozitelor subterane, fără intermediari”.

A treia propunere se referă la digitalizarea relației dintre consumatori și furnizori: „Blocul Împreună propune crearea unei platforme online naționale, prin care consumatorii să poată realiza mai rapid schimbarea furnizorului de gaze naturale”.

În concluzie, formațiunea solicită ca Parlamentul „să țină cont de propunerile care sunt în favoarea consumatorilor și se aliniază la angajamentele Republicii Moldova privind liberalizarea pieței gazelor naturale”. Potrivit Blocului Împreună, „fiecare consumator trebuie să aibă dreptul să aleagă furnizorul care îi oferă cele mai avantajoase condiții, în mod nediscriminatoriu”.

Total
0
Shares
Total
0
Share