Libertatea.ro: Republica Moldova caută să nu mai fie dependentă de gazul rusesc și mizează pe România pentru asta. Primul pas a fost făcut: Transgaz a câștigat licitația de privatizare a Vestmoldtransgaz, compania care administrează gazoductul Iași-Ungheni. O „unire” simbolică a sistemelor energetice în anul Centenarului, așa cum o descrie premierul Pavel Filip. În interviul acordat cotidianului Libertatea, șeful Guvernului de la Chișinău a subliniat că, în 2016, când Republica Moldova trecea printr-o criză majoră, România a fost singura care a ajutat-o, oferindu-i un împrumut necondiționat. Cu toate acestea, Filip spune că țara sa nu este dependentă de ajutorul extern și că economia Republicii Moldova începe să se pună pe picioare. Pavel Filip vorbește în termeni duri despre Rusia, acuzând Moscova că nu-și retrage trupele din Transnistria, că îi hărțuiește pe oficialii de la Chișinău și că nu colaborează în ancheta privind „spălarea” celor 20 de miliarde de dolari provenite din Rusia.
Am văzut că, recent, Banca Transilvania din România, de exemplu, și Transgaz au venit în forță în Republica Moldova. Sunt suficiente aceste investiții?
Investițiile niciodată nu sunt suficiente și întotdeauna există loc pentru mai bine. Vorbeați despre Banca Transilvania. A fost un lucru foarte important pentru noi, deoarece, dacă ar fi să privim puțin în istorie, atunci când eu mi-am asumat portofoliul de prim-ministru, s-a întâmplat acest lucru într-o perioadă de criză. Pentru că în Republica Moldova era o criză economică care a trecut în criză politică și detonatorul acelei crize a fost frauda bancară, acel furt al miliardului. A fost destabilizat sistemul bancar și oamenii și-au pierdut încrederea.Să nu mai vorbesc despre toate eforturile întreprinse în acea perioadă. Venirea uneia dintre cele mai mari bănci din România, cum este Banca Transilvania, este și răspunsul la aceste întrebări. Asta ar însemna că în această perioadă am luat și măsurile pentru a întări Banca Națională, am aprobat planul legal, astfel încât am întors nu doar încrederea oamenilor, cât și cea a investitorilor. Pentru noi, acest lucru este foarte important. A fost un scop pentru care ne-am ambiționat și una dintre discuțiile principale pe care le-am avut cu cei de la FMI. Cea mai importantă parte a fost stabilizarea sistemului bancar. Vreau să vă mai spun că am avut o discuție cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), președintele Băncii fiind la Chișinău cu câteva săptămâni în urmă, unde și-au exprimat intenția de a cumpăra pachetul de acțiuni și de la Agroind Bank, care este una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Aceste lucruri înseamnă că s-a mișcat economia în Republica Moldova, că eforturile din ultimii doi ani făcute de către Guvern nu au fost în zadar. Și semnarea contractului de privatizare a Vestmoldtransgazului este un lucru important, pentru că reprezintă realizarea unei alte ambiții, de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova. Pe de altă parte, este un mod prin care a ales Guvernul să sărbătorească Centenarul Unirii. Dincolo de declarațiile populiste ale multor politicieni, noi am venit cu un lucru absolut concret, unirea sistemelor energetice dintre cele două țări.
Era motiv de șantaj această insecuritate energetică? Este Republica Moldova mai puțin vulnerabilă în această privință?
Cu siguranță. Atunci când depinzi de o singură sursă, cu siguranță ești vulnerabil. Iar Rusia a folosit tot timpul această armă energetică, și nu doar în raport cu Republica Moldova, ci și cu unele state europene.
Ați avut recent și o primă întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Cu ce impresii ați plecat după această întrevedere?
Mi-a părut bine să avem această întrevedere și sunt foarte recunoscător că Viorica Dăncilă a ales să efectueze prima vizită bilaterală în Republica Moldova, și cred că și acesta este un simbol, pentru că vorbește despre atitudinea României față de Moldova și de relațiile care eu consider că sunt foarte bune între țările noastre. Dincolo de schimbarea guvernelor de la București, nu s-a schimbat atitudinea României. Acesta este un lucru care mă bucură foarte mult. România este și partenerul comercial numărul unu pentru Republica Moldova. Odată cu implementarea Acordului de asociere și de liber schimb cu UE, am mărit exporturile pe piața UE, anul acesta trecând de cota de 65% din totalul exporturilor. În același timp, România rămâne piața cea mai importantă atunci când vorbim despre UE.
Interviul integral poate fi găsit pe libertatea.ro