Piața imobiliară din Republica Moldova dă semne clare de stabilizare în 2025, după o perioadă marcată de fluctuații și incertitudini. Potrivit directorului Proimobil, Vlad Musteață, relansarea investițiilor în sectorul rezidențial și preferința tot mai accentuată a cumpărătorilor pentru blocurile noi contribuie decisiv la echilibrarea cererii și ofertei.
„În sfârșit au fost lansate mai multe ansambluri rezidențiale, ceea ce a dus la o temperare a creșterii prețurilor. Mulți cumpărători apelează și investesc și în ansamblurile noi, ceea ce cumva a făcut ca creșterea prețurilor să se oprească”, a declarat Vlad Musteață, informează Jurnal TV.
Zone precum Durlești sau Ciocana atrag interesul dezvoltatorilor, cu proiecte de amploare care aduc mii de locuințe pe piață. „Avem câteva ansambluri în zona Durlești și un proiect foarte frumos, semnificativ – 5000 de apartamente în zona Ciocana”, a precizat Musteață.
Deși începutul anului a fost marcat de incertitudini, directorul Proimobil afirmă că trendul este unul clar: „Eu văd o stabilitate în sfârșit. Eu cred că anul acesta, deja până la sfârșitul anului, prețurile nu vor mai crește și tot mai mulți clienți aleg să investească în blocuri noi”.
Totodată, Musteață remarcă o aliniere treptată a pieței din Chișinău la standardele și prețurile din capitalele vecine: „Prețurile în București astăzi sunt echivalente cu prețurile din Chișinău. Foarte multe ansambluri acolo sunt predate cu finisaje la cheie și un apartament cu 2 camere este în jur de 100 000 – cumva exact cum avem prețurile în Chișinău astăzi”.
În acest context, specialiștii anticipează o maturizare a pieței imobiliare, în condițiile în care noile proiecte, investițiile constante și preferințele cumpărătorilor contribuie la conturarea unei dinamici mai stabile și previzibile.