UE a adoptat al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând flota paralelă și gigantul Surgutneftegaz

Uniunea Europeană a adoptat marți cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Federației Ruse, vizând în mod direct flota paralelă de petroliere a Moscovei, un mare producător rus de petrol și zeci de entități implicate în sprijinul militar al Kremlinului.

„Acest pachet de sancțiuni este cel mai amplu de la începutul războiului, alături de noi măsuri legate de acțiunile hibride, drepturile omului și armele chimice. În acest al 17-lea pachet includem Surgutneftegaz – un gigant petrolier rus – precum și aproape 200 de nave din flota paralelă a Rusiei. În timp ce Putin mimează interesul pentru pace, pregătim deja alte sancțiuni. Acțiunile Rusiei și ale celor care le facilitează vor avea consecințe grave. Cu cât Rusia persistă în acest război ilegal și brutal, cu atât răspunsul nostru va fi mai dur”, a declarat Kaja Kallas, înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și președinte al Consiliului Afaceri Externe.

Consiliul a extins considerabil lista navelor din „flota paralelă” rusă, ajungând la 342 de vase supuse interdicției de acces în porturile UE și interzicerii unui larg spectru de servicii. Navele vizate operează sub drapele ale unor state terțe și sunt implicate în practici maritime riscante, contribuind la exportul de petrol rusesc.

UE impune și sancțiuni individuale împotriva celor care întrețin această flotă, inclusiv companii de transport maritim și entități din Emiratele Arabe Unite, Turcia și Hong Kong, dar și un important asigurător din industria de transport petrolier rusesc.

Conform datelor oficiale, de la introducerea plafonului de preț la petrol și a sancțiunilor asupra flotei paralele, veniturile relevante ale Rusiei au scăzut cu 38 miliarde de euro. În martie 2025, acestea erau cu 13,7% mai mici decât în martie 2023 și cu 20,3% sub nivelul din martie 2022.

În sectorul energetic, pachetul vizează compania Surgutneftegaz, o sursă majoră de venituri pentru bugetul de stat rus, dar și o firmă importantă de transport petrolier.

Peste 45 de companii și persoane fizice din Rusia au fost adăugate pe lista sancțiunilor pentru sprijinirea armatei ruse cu drone, arme, echipamente și componente critice. UE extinde sancțiunile și către furnizori industriali din Rusia și China care livrează utilaje esențiale pentru sectorul militar-industrial rus.

Alte entități sancționate includ trei companii chineze (inclusiv una de stat), o firmă belarusă și una israeliană, toate implicate în furnizarea de componente critice, în special pentru producția de drone.

Consiliul UE a introdus, de asemenea, restricții suplimentare la exportul de bunuri care pot contribui la consolidarea capacității militare și tehnologice a Rusiei, inclusiv precursori chimici pentru materiale energetice și piese de schimb pentru utilaje.

În teritoriile ocupate, noile sancțiuni vizează persoane și entități implicate în jefuirea patrimoniului cultural din Crimeea și exploatarea ilegală a producției agricole ucrainene.

Cu cele 75 de entități și persoane adăugate astăzi (17 persoane și 58 entități), numărul total al celor sancționați de UE pentru acțiuni care subminează suveranitatea Ucrainei a trecut de 2400. Cei vizați sunt supuși înghețării activelor, interdicțiilor de călătorie și interdicției de a beneficia de fonduri din partea cetățenilor sau companiilor UE.

Actele juridice aferente vor fi publicate în scurt timp în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Total
0
Shares
Total
0
Share