VIDEO // Igor Dodon acuză că președintele Republicii Moldova urmează scenariul ucrainean și avertizează asupra pericolului pierderii neutralității

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a transmis un mesaj critic la adresa conducerii de la Chișinău, cu ocazia împlinirii a șase ani de la învestirea lui Volodimir Zelenski în funcția de președinte al Ucrainei.

„Astăzi se împlinesc șase ani de când Volodimir Zelenski a devenit președintele Ucrainei și a rostit discursul de învestire în Rada Supremă. Atunci, pe 20 mai 2019, el declara că este gata de orice, doar ca să oprească războiul din Donbas”, a amintit Dodon.

În opinia liderului PSRM, situația din Ucraina este un subiect intern al acestei țări, dar are efecte directe și asupra Republicii Moldova: „Situația din Ucraina – este treaba lor internă, însă tot ce se întâmplă acolo influențează și situația din Moldova.”

Dodon a formulat patru „lecții” pe care, în opinia sa, cetățenii și conducerea Republicii Moldova ar trebui să le învețe din evenimentele de peste hotar:

„Primul lucru: nu poți juca jocuri geopolitice de partea unora împotriva altora. Trebuie să ne păstrăm neutralitatea. Din păcate, președintele Republicii Moldova nu a învățat această lecție.”

„Al doilea lucru: trebuie să ne respectăm vecinii, să construim relații constructive cu ei, dar pornind de la interesele noastre naționale.”

„Al treilea lucru: nu trebuie să ne uităm tradițiile și să ne trădăm identitatea. Trebuie să ținem minte că noi suntem moldoveni. Alături de noi trăiesc și alte naționalități: români, ucraineni, ruși, bulgari… Nu trebuie admisă dezbinarea interetnică nicăieri – nici în viața cotidiană, nici la nivel de stat. Este un tabu!”

„Al patrulea lucru: nu trebuie să ne schimbăm credința de dragul conjuncturii politice. Nu putem admite ca ortodocșii să se certe din cauza diferitelor mitropolii, așa cum își dorește actualul președinte al Republicii Moldova.”

În final, Igor Dodon a avertizat că actuala conducere de la Chișinău urmează „pas cu pas scenariul ucrainean”, ceea ce, în opinia sa, ar pune în pericol stabilitatea Republicii Moldova: „Președintele Republicii Moldova merge după calapodul scenariului ucrainean, însă noi nu trebuie să permitem ca Moldova să devină a doua Ucraină. Trebuie să ne păstrăm suveranitatea, neutralitatea și interesele naționale ale țării noastre.”

Total
0
Shares
Total
0
Share