Cineaștii din Republica Moldova protestează și solicită modificarea proiectului Legii Cinematografiei, precum și rectificarea bugetului pentru proiectele declarate eligibile de Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Ei avertizează că forma actuală a legii nu oferă soluții reale pentru dezvoltarea sectorului filmului.
Potrivit cineaștilor, din cele 19 proiecte selectate în cadrul concursului CNC din acest an, doar 9 pot fi finanțate, din cauza fondurilor insuficiente. Dintre acestea, doar două sunt filme autohtone, iar celelalte 7 – coproducții în care Republica Moldova are rol minoritar. Pentru finanțarea completă a proiectelor eligibile este necesară o rectificare bugetară de aproximativ 7 milioane de lei.
Reprezentanții industriei critică, de asemenea, excluderea a peste 15 surse de finanțare propuse inițial, inclusiv veniturile din jocurile de noroc și transformarea cinematografului Odeon într-un centru public. În plus, introducerea conceptului de ”Comandă de Stat” este considerată o amenințare la adresa independenței creative.
”Mai mult, a fost introdus conceptul de Comandă de Stat, care riscă să afecteze independența și libertatea de creație, principii esențiale într-o industrie cinematografică modernă europeană”, avertizează cineaștii într-o declarație publică.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat în data de 11 iunie, înaintea ședinței Guvernului, că proiectul de lege se află pe ultima sută de metri la avizare și ar putea fi aprobat până la finalul mandatului actualului Legislativ.
”Sper și visez foarte mult că cineaștii, colegii mei, vor fi în anul viitor, dar și în acest an, dacă va fi o rectificare pentru sporirea sumei alocate, vor putea să valorifice acești bani în scopul dezvoltării cinematografiei în Republica Moldova”, a afirmat ministrul.
Ministerul Culturii intenționează să instituie un Fond al Cinematografiei, finanțat din mai multe surse, inclusiv venituri obținute din proiecții, un timbru cinematografic de 2 lei aplicat biletelor și bugetul de stat. Totodată, organizatorii care nu respectă reglementările riscă penalități.