Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va fi inaugurată expoziția de vagoane cu tematica „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 27 iulie și este organizată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Agenția Națională a Arhivelor și alte instituții publice.
Ajunsă la a treia ediție, expoziția include două vagoane asemănătoare cu cele în care au fost deportate zeci de mii de persoane în Siberia în perioada regimului comunist. Unul dintre vagoane va găzdui documente, fotografii, cărți și obiecte care reflectă represiunea sovietică, iar cel de-al doilea va fi dedicat foametei din anii 1946–1947 și va include conținut multimedia, inclusiv o componentă de realitate virtuală (VR).
Programul general al expoziției este zilnic, între orele 9:00 și 21:00, dar organizatorii au anunțat și o serie de evenimente speciale:
• 6 iulie, ora 20:30 – acțiune de comemorare și aprindere de lumânări în memoria victimelor deportărilor;
• 13 iulie – proiecții de filme documentare din arhiva națională despre represiunea sovietică;
• 20 iulie – proiecția filmului „Siberia din oase”, regizat de Leontina Vatamanu;
• 26 iulie – spectacolul „Tema pentru acasă” al Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți, inspirat din deportările din perioada stalinistă.
Expoziția marchează 75 de ani de la deportarea în masă din 6–9 iulie 1949, cea mai amplă acțiune de acest fel de pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Atunci, 11 281 de familii – în total 35 796 de persoane – au fost strămutate forțat în vagoane de tip marfă, inclusiv 11 889 de copii, 14 033 de femei și 9 864 de bărbați.