În raionul Ștefan Vodă putem constata deja o catastrofă agricolă, susține Alexandr Slusari

Fostul deputat și ex-director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, avertizează că situația agricolă din sudul Republicii Moldova a atins deja un punct critic, în special în raionul Ștefan Vodă. Potrivit lui, seceta și arșița au compromis grav culturile agricole, iar reacția autorităților continuă să lipsească.

Fermierii acuză Guvernul PAS de inacțiune în fața unei catastrofe agricole: „Sudul țării este în pragul colapsului”

„În raionul Ștefan Vodă deja putem constata catastrofa agrară. Seceta și arșița au compromis recolta de porumb. Mulți fermieri deja au început să discuiască câmpuri întregi de porumb. Puternic este afectată floarea soarelui. Recolta la primă grupă (grâu, orz, rapiță) este foarte slabă. Suferă toți producători agricoli, inclusiv și cei, care implementează cele mai avansate tehnologii”, a declarat Slusari.

Fostul deputat afirmă că raionul Ștefan Vodă se confruntă cu un an agricol dezastruos pentru al patrulea an consecutiv, fără ca statul să fi adoptat vreo politică coerentă de sprijin. „Din 2021 este a patrulea an consecutiv cu calamitate naturală pentru acest raion și nu doar pentru el. În ajunul alegerilor 2021 cei din PAS în goana după voturi promiteau declararea mai multor raioane drept zone defavorizate pe plan agricol, ținând cont de media multianuală a precipitațiilor. Au trecut 4 ani. Nu a fost făcută nici o mișcare pe acest subiect. Nici măcar nu a fost adoptat cadrul legal, care ar stabili parametri pentru zonele defavorizate.”

Slusari critică și discursul oficial promovat de guvernare, pe care îl consideră superficial și lipsit de substanță. „Știu că acuși vor urma comentarii toxice tradiționale împotriva agricultorilor, precum că trebuie să semene alte culturi, să aplice tehnologiile moderne, să facă irigare. Guvernările de diferite culori au învățat bine cum prin propaganda în mass-media să facă dușmani pe cei, care ne hrănesc.”

În lipsa unei strategii guvernamentale reale pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice, fermierii sunt lăsați fără opțiuni, afirmă fostul deputat. „Timp de doi ani tot întrebam pe un fostul ministru al agriculturii, mare iubitor să stea de unu singur la televiziuni loiale, când vom avea strategia specială privind adoptarea agriculturii naționale la schimbări climatice. Este mult mai ușor să vii seara la un post de televiziune și, neavând dureri de cap cum de rambursat credite sau cum de achitat plata de arendă către oameni de la sate, să arunci вальяжно o frază că agricultorii de la sud nu ar trebui să crească porumb.”

În loc de soluții punctuale, Slusari cere un document strategic amplu, construit pe baze științifice: „În loc să elaborezi un document de abordare sistemică, în care cap-coada să fie descrise toate măsurile necesare, aplicate în complex în vederea diminuării riscurilor climatice și cu stimulente din partea statului. Nu la televizor, ci în baza unor analize științifice să indicăm lista culturilor mai rezistente la seceta. Tot aici să vedem detaliat planul de irigare a terenurilor, atât la scară mare, cât și la scară mică. Planul de implementare masivă a agriculturii conservative, când în cadrul lucrărilor agricole la maximum se păstrează umiditate. Planul de consolidare a sistemului de asigurări. Lista măsurilor poate fi extinsă. Nimic nu s-a făcut. Era mai ușor de cultivat ura față de fermieri autohtoni și de făcut pe ei proști.”

Potrivit lui Slusari, dacă nu va ploua în curând, criza se va extinde în mai multe raioane din țară. „Prin urmare, anul curent vom vedea încă sute de tragedii la agricultori falimentați. Roata migrației se învârte tot mai rapid. Cu certitudine, dacă nu va ploua în următoarele 2 săptămâni, mai multe raioane vor repeta soarta raionului Ștefan Vodă. Iar în raionul Ștefan Vodă deja e cazul de examinat posibilitatea introducerii stării de urgență în agricultură.”

Guvernul nu a reacționat, deocamdată, la aceste acuzații și solicitări.

Total
0
Shares
Total
0
Share