ONU anunţă că aproape 800 de persoane au fost ucise în apropierea centrelor de ajutor umanitar începând din luna mai

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat vineri că, de la sfârşitul lunii mai, cel puţin 798 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să ajungă la ajutoarele umanitare în Fâşia Gaza, relatează AFP, Reuters şi dpa, sursă citată de news.ro

Dintre aceste decese, 615 au fost înregistrate în sau în apropierea centrelor de distribuire a ajutorului umanitar operate de Fundaţia Umanitară din Gaza (GHF), susţinută de SUA şi Israel, potrivit purtătoarei de cuvânt a ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani.

Alte 183 de persoane au fost ucise „probabil pe rutele convoaielor de ajutor” conduse de Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii umanitare, a declarat ea reporterilor la Geneva, unde se află unul dintre cele patru birouri principale ale ONU.

„Aproape 800 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să acceseze ajutorul umanitar”, a spus ea. „Majoritatea răniţilor au leziuni provocate de arme de foc”, a adăugat ea.

Operaţiunile GHF au fost marcate de scene haotice şi relatări aproape zilnice despre forţele israeliene care au tras asupra civililor care încercau să primească ajutor.

Cifrele furnizate de ONU indică faptul că cel puţin 10 persoane au fost ucise vineri în apropierea unui punct de distribuire a ajutoarelor din Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza.

Aproximativ 70 de persoane au fost rănite în incident, a raportat autoritatea sanitară din Gaza controlată de Hamas.

Toate acestea se întâmplă în timp ce negociatorii din Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas — clasificată ca organizaţie teroristă de către guvernul german, UE, SUA şi unele state arabe — sunt angajaţi în negocieri indirecte în Qatar cu privire la un posibil acord de încetare a focului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că speră ca în zilele următoare să se ajungă la un acord pentru o încetare a ostilităţilor pe o perioadă de 60 de zile.

GHF, care a început să distribuie pachete cu alimente în Gaza la sfârşitul lunii mai, după ce Israelul a ridicat blocada de 11 săptămâni asupra ajutorului umanitar, a declarat agenţiei de ştiri Reuters că cifrele ONU sunt „false şi înşelătoare”.

„De fapt, cele mai mortale atacuri asupra locurilor de ajutor au fost legate de convoaiele ONU”, a declarat un purtător de cuvânt al GHF. „În cele din urmă, soluţia este mai mult ajutor”, a spus purtătorul de cuvânt. „Dacă ONU (şi) alte grupuri umanitare ar colabora cu noi, am putea pune capăt sau reduce semnificativ aceste incidente violente”.

OHCHR a declarat că cifrele sale se bazează pe surse precum date provenite de la spitale din Gaza, cimitire, familii, autorităţi palestiniene din domeniul sănătăţii, ONG-uri şi partenerii săi de pe teren.

Shamdasani a declarat că majoritatea rănilor suferite de palestinieni în apropierea centrelor de distribuire a ajutoarelor din 27 mai au fost cauzate de focuri de armă.

Ea a spus că există îngrijorări deosebite cu privire la „crimele atroce comise în timp ce oamenii stau la coadă pentru a obţine bunuri de primă necesitate, precum alimente”.

Ca răspuns la îndoielile exprimate de GHF cu privire la cifrele OHCHR, Shamdasani a declarat: „Nu este util să respingem în bloc preocupările noastre – ceea ce este necesar este să se investigheze motivele pentru care oamenii sunt ucişi în timp ce încearcă să acceseze ajutorul”.

Israelul afirmă că forţele sale operează în jurul locurilor de distribuire a ajutorului pentru a împiedica aprovizionarea militanţilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share