Președintele rus Vladimir Putin l-a informat pe fostul președinte american Donald Trump, într-o convorbire telefonică desfășurată pe 3 iulie, că armata rusă va lansa o ofensivă majoră în Ucraina în următoarele 60 de zile, vizând ocuparea completă a regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, potrivit surselor citate de Axios.
Într-o discuție ulterioară cu Emmanuel Macron, Trump ar fi declarat că „Putin vrea să ia tot” și că nu dă semne de oprire a războiului. În urma acestor schimburi, Casa Albă și-a revizuit poziția, iar Trump urmează să anunțe astăzi, 14 iulie, un nou pachet de înarmare pentru Ucraina, care va include armament ofensiv și rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească inclusiv ținte din apropierea Moscovei.
Senatorul republican Lindsey Graham a declarat că Trump este „cu adevărat furios pe Putin” și că discursul său de azi va fi „extrem de agresiv”.
Între timp, Rusia a început deja ofensiva sa de vară, avansând în medie cu 15 km² pe zi, potrivit The Economist — cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. Pierderile rusești sunt, însă, uriașe: între 1 mai și 9 iulie, aproximativ 31 000 de soldați ruși ar fi fost uciși, iar totalul estimat al pierderilor se situează între 900 000 și 1,3 milioane, dintre care până la 350 000 sunt considerate definitive.
Putin a reiterat condițiile sale pentru încetarea ostilităților: capitularea regiunilor ocupate, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și reducerea drastică a armatei ucrainene. Potrivit The New York Times, Kremlinul crede că apărarea ucraineană ar putea ceda în lunile următoare, iar liderul rus este pregătit să riște un conflict diplomatic cu Washingtonul pentru a-și atinge obiectivul – supunerea totală a Ucrainei.