În 15 iulie, miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina, criza umanitară din Orientul Mijlociu și cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni propus împotriva Federației Ruse.
Setul de sancțiuni, propus în luna iunie de Comisia Europeană, vizează sectoarele energetic și financiar ale Rusiei, în contextul refuzului președintelui Vladimir Putin de a accepta un armistițiu necondiționat. Însă aprobarea măsurilor a fost blocată de Slovacia, prin premierul Robert Fico, care a invocat riscuri privind securitatea energetică a țării sale.
Printre măsurile propuse se numără reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc exportat, de la 60 la 45 de dolari pe baril, dar inițiativa nu a obținut sprijinul unanim al G7 în reuniunea de luna trecută.
La reuniunea de la Bruxelles participă prin videoconferință și ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga. Pe agendă mai figurează situația din Gaza, în urma acordului UE–Israel privind accesul umanitar, dar și evoluțiile din Georgia și Noul Pact pentru Mediterana.
Consiliul Afacerilor Externe este prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas.