Victoria Furtună, despre afirmația lui Grosu privind Nicole Botgros și Anastasia Nichita: „Nu mai avem democrație, ci o replică modernă a structurii sovietice”

Președintele Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a comentat afirmația președintelui PAS, Igor Grosu, care a declarat că „nu toți trebuie să știe a scrie legi”, referindu-se la includerea Nicolei Botgros și a Anastasiei Nichita pe lista PAS pentru alegerile parlamentare.

„În perioada comunistă sovietică, Parlamentul (Sovietul Suprem) era compus aproape exclusiv din oameni din popor – muncitori, tractoriste, artiști aprobați – care nu aveau nicio influență reală asupra deciziilor. Scopul nu era dezbaterea sau formularea legilor, ci validarea unanimă a deciziilor luate de conducerea de partid”, a declarat Victoria Furtună.

Liderul Partidului “Moldova Mare” consideră că declarația lui Grosu trădează o abordare periculoasă față de instituțiile democratice: „Dacă ducem logica lui Grosu mai departe, pare că și azi se dorește o clasă politică obedientă, în care nu contează dacă un parlamentar cunoaște Constituția sau înțelege bugetul public, ci dacă execută fără întrebare linia de partid. Devotament, nu competență?”

Victoria Furtună subliniază că într-un sistem democratic autentic, „deputatul trebuie să fie un reprezentant activ al cetățenilor, capabil să formuleze amendamente, să dezbată, să cenzureze Guvernul dacă e cazul. Nu e suficient să votezi cum ți se spune. Asta transformă Parlamentul într-un aparat decorativ”.

Liderul Partidului „Moldova Mare” a avertizat asupra riscurilor unei astfel de logici politice: subminarea competenței, clientelismul și centralizarea excesivă a deciziei politice. „Afirmația lui Grosu nu este doar o simplă constatare, ci poate reflecta o viziune autoritară asupra Parlamentului. Când alegem să punem în funcții de decizie persoane care nu știu sau nu vor să gândească critic, nu mai avem democrație, ci o replică modernă a structurii sovietice: loialitate față de partid, nu față de cetățeni.”

„Democrația adevărată nu are nevoie de soldați în Parlament, ci de oameni curajoși, competenți și capabili să spună și NU când e cazul”, a conchis Furtună.

Amintim că Victoria Furtună a fost procuror anticorupție, însă a fost presată să iasă din sistem după ce a început să cerceteze activitatea unui „grup criminal organizat” în cadrul Președinției Republicii Moldova. După demisie, Furtună a candidat la alegerile prezidențiale, apoi a fost aleasă în fruntea Partidului „Moldova Mare”.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, Partidul „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, este eligibil pentru a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie, având toate actele în regulă la Agenția Servicii Publice.

Perioada de înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare din 28 septembrie va începe duminică, 20 iulie, la sediul CEC, iar Partidul „Moldova Mare”, așa cum s-a anunțat deja, urmează să concureze.

Total
0
Shares
Total
0
Share