A început sezonul căpușelor! Cum să ne protejăm

A început sezonul căpușelor, Cum să ne protejăm, sfatul medicului

Fiți atenți când ieșiți în parcuri sau mergeți la aer liber în pădure. Medicii ne atenționează că, odată cu venirea primăverii au reînceput să apară căpuşele. Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău monitorizează circulaţia căpuşelor pe teritoriul capitalei, în suburbii şi în zonele de odihnă adiacente.

Potrivit Centrului Pentru Sănătate Publică, căpuşele sunt organisme mici, maxim până la 13 mm ce nu au capacitatea de a zbura sau de a sări. Pot fi depistate pe iarbă înaltă, tufari, pe suprafaţa solului. Acestea se agaţă de pielea victimelor (animale vii: bovine, caprine, ovine, câini, pisici) hrănindu-se cu sângele lor, crescând considerabil în volum.

Dimensiunea căpuşei mature creşte după saturarea cu sânge de zeci de ori. Peste 5 – 10 zile ea se desprinde de gazdă şi cade pe suprafaţa solului, unde depune mai mult de 2000 de ouă, asigurând astfel descendenţa speciei.

Activitatea maximă a căpuşelor se înregistrează de două ori pe an în lunile de pimăvară martie – mai şi de toamnă septembrie – octombrie. Omul poate fi atacat de căpuşe în timpul odihnei în păduri, fâşii împădurite.

Iată ce recomandă specialiștii:

  1. Dacă ieşiți la plimbare în parc sau în pădure, îmbrăcaţi haine de culoare deschisă, astfel veţi observa mai uşor căpuşele agaţate de haine, cu mâneci lungi, guler închis.
  2. Ascundeţi marginea pantalonilor lungi în ciorapi sau în cizme, iar pe cap purtaţi o basma sau un chipiu;
  3. Deplasaţi-vă numai pe cărări şi pe drumuri, evitând desişurile şi locurile neumblate;
  4. Dacă aţi depistat o căpuşă agățată de piele, este esenţial să nu intraţi în panică. Înlăturareă se face doar de către medic, întrucât ruperea ei e urmată de abcese locale, ceea ce sporeşte pericolul infectării. În niciun caz nu folosiţi diferite substanţe ulei, ojă, alcool, chibrituri aprinse, vaselină. Acestea remedii pot fi periculoase.
  5. De aici, regula de bază a plimbărilor în aer liber: controlaţi hainele şi pielea cât mai des posibil. Acestea sunt periculoase prin faptul că transmit boli grave, precum encefalita acariană, borelioza, febra Q, tularemia şi alte infecţii.
Total
0
Shares
Total
0
Share