Invalidarea mandatului lui Andrei Năstase este cu siguranță principala temă de discuție din Republica Moldova. Toți vorbesc, dar puțini sunt cei care analizează obiectiv cum stau lucrurile și când s-au pus bazele acestei crize politice la care asistăm în prezent cu toții. Pentru a face lumină asupra acestui caz, echipa Telegraph Moldova a realizat un filmuleț, care arată cine sunt organizatorii acestei crize politice și desigur, principalii beneficiari.
Totul a început în anul 2017, când Andrei Năstase (Platforma DA) și Ion Ceban (PSRM), au început a face presiuni publice asupra lui Dorin Chirtoacă, somându-l să demisioneze din funcția de Primar General al municipiului Chișinău. Din start, Dorin Chirtoacă a respins categoric această idee, răspunzându-i lui Andrei Năstase printr-un mesaj dur, postat pe pagina sa de facebook:
„Păzește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă voi apăra și singur!
…pentru cel care umblă cu demisia. În cazul în care voi fi achitat, voi reveni la serviciu și îmi voi duce mandatul până la capăt. În cazul în care voi fi condamnat, doar că pe nedrept – automat vor avea loc alegeri locale. Deja vă simțiți în campanie electorală? În 2005, după 4 aprilie, tot o făceați pe salvatorii, umblați de manuță cu Voronin, apoi cu Țopa pe la băncile din Chișinău fiind partereri de afaceri cu nimeni altul decât Plahotniuc, și iată în 2015 și 2016 tot ne salvați umblând cu Dodon deja de mânuță, până l-ați băgat la Condrița.”, se spunea în mesajul lui Chirtoacă.
Pentru că Dorin Chirtoacă refuza să demisoneze, Ion Ceban și PSRM pun la cale un referendum, prin care-i cereau demisia. Referendumul a fost susținut în mod tacit de către Andrei Năstase, care printr-un mesaj video, îndemna oamenii să iasă în ziua referendumului și să voteze. Mai mult, ideea de demitere a lui Chirtoacă prin referendum a fost susținută activ și de către oamenii apropiați de Platforma DA, printre care și Valeriu Pașa.
Chiar dacă referendumul socialiștilor n-a trecut, Dorin Chirtoacă totuși a demisionat din funcția de Primar General, fapt ce a provoacat alegeri anticipate în municipiul Chișinău. Liderul PPDA, Andrei Năstase fiind primul politician care și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de Primar, chiar înainte de stabilirea datei acelor alegeri. Graba lui Năstase a fost calificată de către mai mulți analiști politici ca fiind o strategie de a face presiune pe Maia Sandu și de a impune practic PAS-ul să-l susțină pe Andrei Năstase ca și candidat unic al opoziției de dreapta.
În campania electorală Andrei Năstase a avut numeroase încălcări, fapt sesizat chiar de Promo LEX, dar trecut cu vederea de mulți formatori de opinie și de așa-numita societate civilă, care acum îndeamnă oamenii la proteste. Promo LEX în cadrul unei conferințe de presă a menționat că Năstase a încălcat legislația electorală atunci când a implicat cetățenii străini să-l susțină în alegeri, dar și în ziua alegerilor, când a făcut cel puțin cinci live-uri pe facebook, prin care îndemna cetățenii să voteze împotriva lui Ion Ceban, deci să voteze pentru Andrei Năstase.
Coincidență sau nu, dar Năstase a declarat jurnaliștilor de la Pro TV decizia care a fost ulterior luată de instanța judecătoarească, decizia de a nu-i valida mandatul de primar. Motivele invocate de instanță au fost aceleași care le-a menționat și Promo LEX. Trebuie de menționat că instanța s-a expus doar după ce Năstase și Ceban au depus contestații unul împotriva celuilalt.
Decizia instanței nu a fost decât un prilej pentru Platforma DA și nemijlocit pentru Andrei Năstase să scoată lumea în stradă la protest.
Mai mulți formatori de opinie sunt de părerea că aceste proteste reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru Năstase, care acum crește în rating nemijlocit din contul Maiei Sandu. De asemenea, crește în rating și Ion Ceban, pe seama proiectelor realizate în Consiliul Municipal Chișinău. Acest lucru a fost observat și de către colegii de la Agora.md care au relizat un material la acest subiect.