Serviciul Vamal din Republica Moldova și autoritatea vamală din România au convenit asupra unui set complex de acțiuni orientate spre fluidizarea circulației transfrontaliere în perioada 07 – 31 august, atunci când fluxurile cresc în medie cu peste 20%. Măsurile coordonate sunt prevăzute într-un Plan comun de acțiuni, semnat ieri, la Albița, de către Directorul Serviciului Vamal din Republica Moldova, Vitalie Vrabie și Bogdan Lari Mihei, Vicepreşedinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale.
Dialogul a fost intensificat inclusiv în urma recentei vizite a Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip la postul vamal ”Leușeni”, unde a identificat mai multe nesincronizări care provoacă extinderea timpului de traversare a frontierei cu România. Totodată, Premierul Pavel Filip i-a trimis o scrisoare omologului său român, Viorica Dăncilă, în care solicită implicarea Guvernului României în vederea identificării unei soluții optime pentru accelerarea trecerii frontierei comune.
Astfel, cele mai importante măsuri agreate de cele două autorități se referă la suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, dar și intensificarea schimburilor de informații.
Amintim că, măsurile dispuse de conducerea Serviciului Vamal mai prevăd implicarea în actul de control a șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora, precum și crearea grupelor de intervenție, membrii cărora sunt rechemați din concediu pentru a acoperi necesitățile de personal.
”Noi monitorizăm non-stop situația din posturile de frontieră și în cazul în care atestăm sporiri ale fluxurilor, intervenim pentru a accelera trecerea. Este o perioadă a concediilor, iar asta înseamnă că oamenii trebuie să-și petreacă puținul timp pe care îl au la odihnă sau cu familia, dar nu în vămi. Din acest motiv, este important ca aceștia să beneficieze de un control operativ pe ambele părți ale frontierei.”, a menționat Vitalie Vrabie.
În replică, șeful Vămilor din România, Bogdan Lari Mihei, a informat despre demersurile de suplinire a 210 locuri vacante, precum și obținerea aprobării privind suplimentarea statelor de personal cu încă 200 de unități de funcții. Aceasta va permite, după cum susține Vicepreședintele ANAF, creșterea numărului de lucrători vamali în posturile cu cele mai mari valori de trafic.
Actualmente, cel mai tranzitat post vamal rămâne a fi Leușeni. Doar săptămâna trecută acesta a înregistrat peste 24 000 de traversări ale unităților de transport, în timp ce, în celelalte perioade ale anului valorile de trafic se cifrează la aproximativ 18 000 traversări. Dacă la Leușeni, tura este formată de 18-19 inspectori, atunci la Albița sunt repartizați doar 10-12.
Discuțiile au mai vizat necesitatea reabilitării infrastructurii posturilor vamale și accelerarea implementării controlului comun la frontiera cu România. ”Sunt două proiecte pe care continuăm să le promovăm cu insistență, deoarece doar prin realizarea acestora vom ușura circulația transfrontalieră, creând, în același timp, condiții optime de control.”, a subliniat Vitalie Vrabie.