Recent redacția noastră a găsit în arhivele Youtub-ului un clip video care îi adaugă lui Vladimir Soloviov, directorul general al publicației de știri newsmaker.md, suspiciuni de relații cu serviciile secrete rusești.
În secvența video, dintr-o ediție a emisiunii „Vremya” de la postul de televiziune „ORT Chanel”, Vladimir Soloviov, pe atunci jurnalist la ziarul Komersant a deconspirat un colonel rus, care făcea contraspionaj împotriva Rusiei. Șerbacov, acesta fiind numele colonelului, a cărui nume nu a fost prezentat în ediție, este învinuit că ar fi făcut spionaj în favoarea Statelor Unite. Drept dovadă este prezentat faptul că soția și fiica sa au emigrat recent în SUA.
Colonelul Șerbacov este considerat „trădător”, anume el fiind suspectat de faptul că a transmis americanilor numele agenților sub acoperire ruși aflați în misiune pe teritoriul american. Investigația a venit în contextul arestării a 10 agenți ruși de către forțele de ordine din SUA. Nu era cunoscută modalitatea prin care s-a aflat numele acestora, iar cu ajutorul jurnaliștilor de la Komersant și a lui Vladimir Soloviov în persoană, trădătorul a fost deconspirat, fapt lăudat chiar de către președintele rus, (pe atunci prim-ministru) Vladimir Putin. Investigația lui Soloviov poate fi citită AICI.
Amintim că nu este primul caz când Soloviov este acuzat de propagandă în favoarea Kremlinului. Cu câteva luni în urmă, acesta a ajuns în lista neagră a proiectului ucrainean „Mirotvoretz”.
Mirotvoreț l-a învinuit pe jurnalistul moldovean că ar face partizanat politic în favoarea guvernului rusesc și face campanii de denigrare contra guvernelor pro occidentale din țările mai sus menționate. Drept dovezi, jurnaliștii ucraineni au atașat mai multe screenshot-uri unde se demonstrează că activitatea jurnalistică a lui Soloviov avantajează Kremlinul. Printre articolele semnate de Vladimir Soloviov se numără interviul cu prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, știri care favorizează și pun într-o lumină bună forțele de ordine rusești și totodată articole care dezavantajează conducerea Ucrainei și în special articole împotriva lui Petro Poroșenco, dar și alte materiale contra partidului de guvernământ din Republica Moldova.
Printre articolele menționate în investigația contra lui Soloviov se numără și unul în care se vorbește despre avantajele desemnării lui Dmitri Kozak drept reprezentant al lui Vladimir Putin în Republica Moldova. Un alt material suspect se referă la beneficiile pe care le oferă Federației Ruse sancțiunile economice occidentale. În opinia lui Soloviov și Komersant, aceste sancțiuni ar încuraja o întărire a relațiilor dintre Rusia, Turcia și Germania.
Un alt aspect interesant din biografia lui Vladimir Soloviov pe care merită să îl menționăm este activitatea sa jurnalistică activă în perioada guvernării comuniste. Aici menționăm faptul că acesta a activat în calitate de jurnalist la agenția guvernamentală „Moldpres”, în perioada guvernului comunist. Totodată, acesta a activat în echipa lui Constantin Starâș la producerea emisiunii „Rezonans”, care apărea la postul de televiziune propagandistic NIT, ce susținea constant guvernarea comunistă.
În momentul de față, pe Soloviov îl leagă o prietenie mai apropiată cu Natalia Morari. Soloviov și Morari au fost printre primii din breasla jurnalistică care s-au opus vehement instaurării guvernului Filip, iar la un moment dat când acesta a fost inaugurat, cei doi, însoțiți de reprezentanții societății civile și a ONG-urilor de media au cerut în clădirea Parlamentului drepturi suplimentare pentru jurnaliști, adică prezența jurnaliștilor la ședințele legislativului. Iar în momentul în care accesul a fost oferit, a dispărut brusc și dorința lor de a mai participa live la dezbaterile Parlamentare de la Chișinău.