Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) trebuie să rămână unul din pilonii principali ai păcii şi securităţii în Europa, autoritățile Republicii Moldova exprimându-și disponibilitatea de a coopera în continuare în vederea consolidării capacităţilor instituţiilor OSCE de avertizare timpurie, mediere a crizelor şi conflictelor existente, cât şi a noilor ameninţări şi provocări la adresa securităţii statelor membre ale organizației. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii de la New York cu Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger.
Ministrul Tudor Ulianovschi a scos în evidenţă rolul OSCE în relaţiile cu R. Moldova şi a marcat calitatea ei de mediator şi partener-cheie în soluţionarea conflictului transnistrean, precum şi în oferirea asistenţei şi expertizei necesare autorităţilor moldoveneşti pe aspecte legate de drepturile omului, statul de drept şi societatea civilă, care sunt înalt apreciate.
Tudor Ulianovschi și Thomas Greminger au trecut în revistă evoluţiile în procesul de reglementare transnistreană, constatând că există suficient potenţial şi voinţă politică pentru a continua dinamica pozitivă. Demnitarii au subliniat importanţa implementării în deplină măsură a înţelegerilor convenite, cu atenţie pentru problemele prioritare de pe agenda negocierilor.
În context, șeful diplomației moldovenești a apreciat aportul pe care l-a adus ambasadorul Michael Scanlan în procesul de reglementare transnistreană şi reîntregire a ţării, exprimându-și convingerea că succesorul său, Claus Neukirch, va fi în aceeaşi măsură dedicat şi va desena o perspectivă onorabilă pentru obiectivul de reîntregire a ţării.
Thomas Greminger, la rândul său, a apreciat pozitiv ultimele evoluții în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și anume lansarea procedurii de emitere a plăcuților de înmatriculare cu numere neutre, care, în opinia diplomatului, reprezintă indubitabil o realizare a actualei guvernări.
Interlocutorii au avut un schimb de opinii privind perspectiva realizării obiectivului de retragere a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinit de rezoluţia ONU din 22 iunie 2018, care consacră la nivel înalt dezideratul autorităților Moldovei pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean.