România urmează să cumpere 36 de avioane din SUA, urmând ca din februarie 2019, să-și asigure singură siguranța spațiului aerian. Tot astăzi va începe procedura de licitație pentru achiziționarea bateriilor de coastă, transmite Timpul.md.
Programul de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” are o valoare de 137 de milioane de euro și își propune dotarea forțelor navale române cu un sistem modern de instalații mobile, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forțelor Navale și cu cele din dotarea altor state membre NATO.
„S-a discutat şi despre programul F16 pe care dorim să continuăm să le achiziţionăm. În primă instanţă sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziţionăm tot din Portugalia, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin şi Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă ţară aliată, procedura e aceeaşi şi este nevoie de un acord al Guvernului SUA pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program. Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenţionăm să le achiziţionăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare a armatei”, a declarat ministrul Mihai Fifor.
Noile avioane F16 achiziţionate deja vor fi folosite începând cu luna februarie de Poliţia Aeriană. Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, a declarat la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, cu ocazia deschiderii anului universitar, că România are în sfârșit bani pentru Armată, iar programele de înzestrare tehnică se derulează într-un ritm accelerat.
De asemenea, Fifor a precizat că are astăzi susţinerea politică pentru a aloca Apărării 2 procente din PIB, până în anul 2026 cel puţin. ”După ani de subfinanţare cronică, Ministerul Apărării Naţionale are astăzi susţinerea politică pentru a aloca Apărării 2 procente din Produsul Intern Brut până în anul 2026, cel puţin, ceea ce permite derularea unui proces de înoire fără precedent în ultimele decenii. Implementăm într-un ritm accelerat programe de înzestrare cu tehnică de luptă de ultimă generaţie care vor întări capacitatea de luptă şi de apărare a României ca stat NATO pe flancul de est”, a declarat ministrul.
Acesta le-a explicat tinerilor studenţi că ei sunt cei care vor beneficia de noua tehnică de luptă pe care o cumpără Ministerul Apărării.