În cadrul emisiunii „Puterea a 4-a” cu Gheorghe Gonța, de la postul de televiziunea N4, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a declarat că nu va participa la referendumul pentru familie, care va avea loc în acest week-end în România. Maia Sandu spune că această temă nu este una neimportantă.
„Eu nu merg la acest referendum, pentru că eu cred că este o problemă inventată pentru a distrage atenția de la alte subiecte care țin de statul de drept, de independența instituțiilor care luptă împotriva corupției. Inventează o altă agenda pentru ca oamenii să uite că se comit abuzuri și lucruri mai puțin legale”, a declarat Maia Sandu precizând că ea va sta acasă pentru că „nu vrea să facă un joc”.
Deschide.md precizează că inclusiv Ludovic Orban – președintele PNL (partidul din România cu care PAS are semnat un acord de parteneriat), a declarat că va merge la Referendum și va vota pentru familia tradițională formată între un bărbat și o femeie. Singurul partid din România care boicotează scrutinul este USR-ul – formațiune cunoscută ca susținătoare a drepturilor comunității LGBT.
Maia Sandu la fel s-a declarat a fi o apărătoare a comunității LGBT. Aceasta a fost prezentă la marșurile „Fără Frică” care au avut loc în Chișinău. Astfel, în cadrul unui interviu, președinta PAS a declarat că atât ea cât și partidul pe care îl reprezintă consideră că drepturile LGBT trebuie respectate, iar moldovenii trebuie să fie mai toleranți. Toleranța trebuie să fie implementată copiilor din școală, mai consideră fosta ministră a educației.
Amintim că în anul 2016, Maia Sandu a fost susținută de comunitatea LGBT. Anunțul a fost făcut chiar de liderul mișcării din Republica Moldova, Angelica Frolov.
Referendumul pentru familie va avea loc în perioada 6-7 octombrie și presupune modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituția României. Inițiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți», adică o căsătorie între persoanele de același sex.
Zilele acestea Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre organizarea procesului de votare pentru cetățenii români care se află în R.Moldova și vor să participe la referendum. Pentru aceștia vor fi deschide 35 de secții de votare.