În cadrul emisiunii sale de autor de la postul de televiziune Prime TV, analistul politic Petru Bogatu a comentat evenimentele ultimei săptămâni. În atenția politologului au fost inițiativa Partidului Democrat de a lansa o reformă parlamentară care urmează să reducă numărul de deputați, dar și audierile din parlament cu privire la Open Dialog și reacțiile politicienilor din opoziție cu privire la acestea.
Bogatu amintește de faptul că PDM după ce a realizat reforma guvernamentală, prin reducerea numărului de ministere și instituții de stat, au de gând să inițieze reforma parlamentară care ar reduce numărul de deputați de la 101 la 61, totodată oferind posibilitatea cetățenilor să revoce deputații.
„Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc propune ca noua inițiativă politică a partidului să fie supusă unui referendum care ar urma să se desfășoare la 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare. Democrații, din punct de vedere electoral, au calculat bine. Ei sensibilizează atenția cetățenilor asupra a două dintre cele mai profitabile teme politice.” spune Bogatu în cadrul emisiunii sale.
În opinia politologului, anume consultarea populară le va aduce democraților, probabil, un spor de audiență. Reducerea numărului de deputați și dreptul alegătorilor de a le retrage legislatorilor înainte de termen mandatul sună frumos pentru majoritatea electoratului. Totodată, acesta adaugă că implementarea prevederilor referendumului va fi mai greu de realizat pentru că e nevoie de o majoritatea constituțională care ar susține-o în Legislativ, lucru puțin probabil, consideră jurnalistul.
În cadrul aceleiași emisiuni, Petru Bogatu a comentat și ascensiunea PD-ului în sondaje, dar și tendința de scădere pe care o înregistrează PAS și PPDA. „De altfel, prăbușirea celor două partide de opoziție se vede cu ochiul liber, iar conduita lamentabilă a Maia Sandu, după cum veți vedea în continuare, trage partidul în jos. Anticipam încă înainte de alegerile din Chișinău că refuzul ei de a candida la funcția de primar și incapacitatea acesteia de a rezista în fața șantajului lui Andrei Năstase îi vor juca festa.”, comentează jurnalistul.
Jurnalistul amintește și despre ședința Parlamentului unde a fost prezentat un raport secret privind finanțarea fundației Open Dialog printr-o schemă de bani cunoscută drept Laundromat, elaborată și aplicată de penalul Veaceslav Platon. Redacția portalului deschide.md a intrat în posesia acestui document care nu-i decât o dovadă în plus că banii spălați din Rusia erau destinați și pentru această pretinsă organizație nonguvernamentală. Reacția liderilor de opoziție a fost comparată de Bogatu cu cea caracteristică unui struț, anume de a ascunde capul în nisip în cazul unor probleme. „Refuzul lor de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare care anchetează abuzurile și imixtiunile Fundației Open Dialog nu este demn de niște politicieni serioși. Maia și Andrei se comportă ca niște copii care în situații neplăcute închid ochii, crezând că astfel nu-i vede nimeni. Și mint de îngheață apele.” menționează jurnalistul.
Editorialistul menționează că la început, Maia Sandu spunea că nu a beneficiat de nici un fel de susținere financiară din partea Ludmilei Kozlovska, ca mai apoi strânsă la zis să recunoască că a luat bani de la Open Dialog. „Liderul PAS se arăta chiar nerăbdătoare să compară în fața Comisiei de anchetă, etalând mult patos și energie debordantă. Și după cum ne-a obișnuit deja, M. Sandu a mințit din nou pentru a nu știu câta oară. Am impresia că ea a început să creadă în propriile ei fabule”, conchide Bogatu.