Pavel Filip garantează că nici un membru PDM nu a participat la furtul miliardului, iar Ilan Șor își va ispăși pedeapsa

Premierul Filip explică căror moldoveni li se vor majora salariile și cu câte procente, pdm, partidul democrat, pentru moldova, vlad plahotniuc, octavian armasu

Premierul Pavel Filip susține că frauda bancară a însemnat 13,5 miliarde de lei, iar grupurile implicate în acest furt au sustras 10,8 miliarde de lei. Oficialul a mai adăugat că, „dacă cineva ar spune astăzi că Plahotniuc a furat sau cineva de la PD, atunci toată lumea se va liniști”, însă acest lucru ar fi neadevărat.

Nu, nu a fost implicat nimeni de la PD”, a dat asigurări premierul Filip, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune,, potrivit publicației Ziarul Național.

Potrivit lui Filip, organele de drept investighează frauda bancară și că lucrurile vor fi duse până la capăt.

Din cele 50 de comisii rogatorii au răspuns doar la 25, îmi spuneau procurorii. Nu toate țările colaborează, dar, cu siguranță, lucrurile vor fi duse până la capăt. Eu am văzut cifrele, frauda bancară a însemnat 13,5 miliarde de lei. Au fost identificate patru grupuri implicate în sustragerea banilor. Este vorba despre grupul „Șor”, „Platon”, „Filat”, „Gacichevici”. Sunt decizii judecătorești și aceste decizii acoperă suma de 10,8 de miliarde de lei. Au mai rămas 2,7 de miliarde de lei, dintre care 1 miliard a fost întors şi 1,7 miliarde Banca Națională urmează să le întoarcă din vânzarea activelor acestor bănci”, a afirmat Filip.

În opinia premierului, toți cei implicați în jaful bancar au fost deja identificați.

Am impresia că dacă cineva ar spune astăzi că Plahotniuc a furat sau cineva de la PD, atunci toată lumea se va liniști. Nu, nu a fost implicat nimeni de la PD. Acest lucru este elementar de demonstrat, pentru că responsabilii au fost în altă parte. Ipocrizia celor din opoziție este că ne învinuiesc pe noi că nu am păzit bine miliardul când l-au furat ei”, a spus premierul.

Premierul a fost întrebat de ce Ilan Șor, care figurează în rapoartele Kroll, se află încă în libertate: „Eu sunt obligat să am încredere în instituțiile statului, în cazul dat în Procuratura Generală, dar și în sistemului judecătoresc. Ei aplică niște strategii care le permit să obțină mai multă informație și mai multe rezultate. Este condamnat (Ilan Șor n.r). Sunt sigur că acest om își va ispăși pedeapsa”.

Sursa citată a vorbit și despre acțiunile întreprinse de autorități în domeniul combaterii corupției.

În domeniile justiției și luptei împotriva corupției mai avem mult de muncit. În același timp, îmi place să fie o atitudine și o abordare obiectivă a lucrurilor. Am făcut reformele necesare coordonate cu partenerii noștri de dezvoltare. Noi le-am aprobat și le-am pus în aplicare în această perioadă. Dacă rezultatele nu sunt cele care le așteptăm, înseamnă că trebuie să mai facem încă o analiză, să vedem ce am făcut până acum și ce trebuie să mai facem ca lucrurile să se schimbe. Doar că eu nu accept când se arată cu degetul că este un eșec în reforma justiției. Acum îmi doresc foarte mult un grup de experți din partea UE să fie la Chișinău, să facem încă o analiză în tot ce ține de justiție, de lupta anticorupție, să înțelegem ce trebuie de făcut, să elaborăm încă o foaie de parcurs, să ne-o asumăm și, pas cu pas, să ne mișcăm înainte. Chiar și în cazul invalidării alegerilor din municipiul Chișinău ce putem noi face? Guvernul poate veni cu inițiative legislative de modificare a cadrul legal. Nu putem pune la zid judecătorii să-i împușcăm, nu putem să le dăm indicații, nu-i putem telefona”, a conchis Pavel Filip.

Total
0
Shares
Total
0
Share