Deja e mai bine! Zeci de moldoveni au revenit anul acesta acasă și își deschid afaceri proprii

grafic afaceri, moldoveni diaspora, mediu de afaceri moldova, pare 1+1, sustinerea afacerilor moldova, bussines mic si mijlociu, pavel filip, guvernul filip

În Moldova revin migranții de muncă. Vin acasă, deși peste hotare câștigă bine. Se întorc în acele raioane în care autoritățile chibzuiesc cum să facă mai bun traiul aici, în țară.

De exemplu, în raioanele Hâncești și Fălești autoritățile locale atrag investiții și creează condiții de muncă pentru localnicii care se întorc de peste hotare. În satul Buțeni din raionul Hâncești autoritățile au decis să-i scutească pe trei ani de impozite pe toți agenții economici. Astfel, numărul persoanelor care doresc să-și inițieze o afacere la locul de baștină a crescut simțitor, scrie Sputnik.md.

Proiecte vechi și noi: 

Se mizează pe faptul că antreprenorii își vor dezvolta afacerile, ceea ce va aduce mai mult venit în bugetul local.

„Stanislav Harbuz din această localitate a instalat sere pe o suprafață de două hectare pentru cultivarea legumelor. Lucia Cașineanu a plantat o vie și o livadă. Angela Țapu a deschis un punct comercial pentru vânzarea florilor. Proprietara Combinatului de vin a câștigat în mai multe rânduri premiul „Polobocul de Aur” la expoziția „Fabricat în Moldova” organizată anual de Camera de Comerț și Industrie”, a relatat pentru Sputnik primarul localității, Ion Harbuz.

Acesta se bucură că mulți consăteni i-au urmat exemplul. El însuși a muncit patru ani în  Italia, însă dorul de Moldova l-a făcut să revină acasă. A fost ales primar în 2011, când avea 27 de ani. În perioada celor două mandate a reușit să realizeze 10 proiecte pentru satul natal.

A fost instalat un apeduct pentru toți cei 3,7 mii de locuitori. Lucrările au fost finanțate de Fondul Ecologic Național și au costat 10 milioane de lei. Au fost reparate capital clădirile grădinițelor și școlilor, s-a construit drumul de importanță locală care acum noaptea este iluminat; au fost amenajate parcuri și terenuri de joacă pentru copii.

Raionul Fălești „se reînnoiește

Sputnik.md informează că recent, la cel de al doilea Forul al administrațiilor locale și a Făleștilor, unde s-au întrunit primarii și consilierii locali din întregul raion, s-a discutat în ce mod pot autoritățile locale să-i ajute pe sătenii simpli să se pună pe picioare și să-și câștige cu demnitate bucata de pâine.

Colegii din satele Sărata Veche, Glinjeni, Risipeni, Făleștii Noi, Mărămdeni și Răuțel, precum și reprezentanții proiectului turistic „Movila Măgurii” și-au împărtășit experiența acumulată până acum. A fost creat un post al pompierilor voluntari care au în grija lor câteva localități”, a spus președintele raionului Fălești, Iraida Bânzari.

Potrivit acesteia, în cadrul reuniunii primarii și consilierii locali fac schimb de experiență, iar primul Forum care a avut loc anul trecut a dat rezultate pozitive.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova a conceput mai multe proiecte de suport tinerilor care doresc să își lanseze o afacere. Cel mai important proiect în acest sens este Pare 1+1 care recent a fost extins până în anul 2021. Începând cu anul 2019, soții/ soțiile lucrătorilor migranți pot beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului PARE 1+1. Setul de acte pentru participare la componenta de instruire va fi redus de la 8 la 6. Totodată, selectarea beneficiarilor pentru participare la componenta instruire se va face ținând cont de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru participare la Program. Din criteriile de eligibilitate se propune excluderea obligației întreprinderilor de a înregistra profit pe parcursul ultimilor trei ani.

Din momentul lansării Programului, până în prezent, 2 524 persoane și-au manifestat interesul de a participa la Programul „PARE 1+1” și a investi remitențele obținute de lucrătorii migranți în peste 40 state ale lumii. Circa 2 000 persoane au fost instruite în domeniul desfășurării unei afaceri, 1 273 întreprinderi au primit finanțare nerambursabilă și create circa 3200 locuri de muncă. Suma totală a granturilor pentru aceste proiecte investiționale este de circa 249,01 mil. lei, care va contribui la atragerea în economie a 784,24 mil. lei investiții, respectiv fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3,15 lei investiții în economie.

Total
0
Shares
Total
0
Share