Epopeea cu polițistul care a refuzat să-i vorbească în limba rusă unui șofer din UTA Găgăuzia, stopat la Cimișlia pentru încălcarea limitei de viteză și care a dat dovadă de un comportament inadecvat și arogant, continuă. Soția lui Andrei Bolocan, Nata Albot, care zilele trecute l-a acuzat pe tânărul polițist că ar fi discriminat șoferul, ieri a apărat și poziția bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah.
Albot, într-o emisiune online, a declarat că MAI era obligat să de-a un răspuns în favoarea bașcanului UTA Găgăuzia. Irina Vlah a cerut acum câteva zile pe pagina sa de Facebook, o reacţie din partea Ministerului Afacerilor de Interne în acest caz:
„Tânărul care a îmbrăcat recent uniforma de poliţist este sigur că nu e obligat să treacă la limba de comunicare interetnică atunci când i se cere. Apare o întrebare – cunoaşte poliţistul Codul Contravenţional, Legea privind statutul special al Găgăuziei, drepturile minorităţilor naţionale şi alte acte care asigură dreptul la informaţie şi în altă limbă decât limba de stat?”, a întrebat Irina Vlah.
„Niciun om pe Pământ nu merită să fie discriminat pentru că nu vorbește limba majorității. Și aici voi rămâne pe poziția mea oricât de multe acuzații nu voi primi”, a subliniat Albot.
Totuși incidentul cu pricina a avut loc la Cimișlia, unde legile speciale interne ale UTA Găgăuzia sunt nule. Ori conform articolului 7 din Legea Supremă, alte norme juridice care contravin prevederilor Constituției, sunt nule:
Constituţia, Lege Supremă
Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică.
Mai mult decât atât, ieri, Poliția Republici Moldova, a publicat video-ul integral al polițistului care ar fi refuzat să vorbească cu șoferul din Găgăuzia. Aceștia susțin că omul legii a acționat corect în corespundere cu prevederile legii și nu ar fi refuzat să vorbească în limba rusă.
„Având în vedere informațiile incomplete și denaturate apărute în unele mijloace mass-media, referitor la cazul în care un polițist a refuzat să vorbească în limba rusă unui șofer oprit în trafic la Cimișlia. Astfel, polițistul l-a abordat inclusiv și în limba rusă pentru ai explica încălcarea. De asemenea, agentul de patrulare a încercat să găsească o cale de comunicare cu șoferul, însă, acesta a manifestat un comportament provocator și agresiv. În acest context, reiterăm, polițistul a acționat și a avut un comportament corect, în corespundere cu prevederile legii”, se menționează în comunicatul poliției.