„Știti ce și de ce au câștigat Țopii la CtEDO? Pentru că după ce au încercat să acapareze AirMdova, statul a taraganat să le întoarcă cele 2,4 milioane USD pe care cica le-ar fi investit. Ideea este ca statul nu vroia să întoarca acești bani pentru ca nu avea dovezi clare despre suma investițiilor. Pe drum, ca în cazul BEM au mai disparut niște acte. etc.”, scrie jurnalistul Gabriel Călin pe Facebook.
Călin atenționează că sub nici o forma CtEDO nu s-a expus pe marginea legalității afacerii AirMoldova, ci pe marginea neexecutării unei hotărâri judecătorești care obliga părțile sa revină la punctul zero, deci să anuleze totul și să întoarcă unii altora “investițiile”.
„Dar asta e numai o parte…. Vreți ceva la fel de interesant? Știți cine a pregătit toată afacerea asta?”, întreabă jurnalistul de investiație. După care explică: „Guvernul Sturza, inclusiv Filat de la Privatizari reușesc să pregătească tranzacția de privatizare și pleacă fix la sfârșitul lui 1999 cu inima împăcată. Peste 3 luni dupa plecarea Cabinetului Sturza – în martie 2000, Guvernului Braghis nu-i rămâne deca sa semneze actele pregătite de ASAC și guvernul precedent”.
Victor Țopa (în perioada 1998–2001 a deținut funcția de Director General al Administrațieie de Stat a Aviației Civile – ASAC). După a fost ministrul Transporturilor. ASAC (care i se subordona) a făcut “greșelile” intenționate în litigiul cu Unistar Ventures (firma care ii aparținea) care au dus ulterior la neexecutare hotărârii judecătorești ce a stat la baza deciziei CtEDO.