Cu siguranta te-ai confruntat la un moment dat cu dureri de stomac, insa poate nu au fost atat de severe incat sa necesite vizita la cabinetul medicului. Astazi aflam care sunt cauzele posibile ale acestui tip de durere.
Durerea de stomac este un termen folosit adesea pentru a descrie crampele sau durerea aceea surda din abdomen. De regula, este o durere prezenta pe termen scurt si, de cele mai multe ori, nu este grava. Durerile de stomac pot fi insotite de balonare si sunt cauzate de acumularea de gaze la nivelul intestinelor. Este o problema destul de comuna, insa care poate fi ameliorata cu usurinta. Farmacistul iti va putea recomanda un produs care nu necesita prescriptie medicala, pentru a calma durerea de stomac si pentru a trata balonarea.
In unele cazuri, pacientii cu dureri de stomac au si diaree. Daca crampele la stomac au debutat cu scaune moi, cauza ar putea fi gastroenterita. Asta inseamna ca pacientul are o infectie virala ori o infectie bacteriana in zona stomacului si a intestinului. Infectia va trece fara tratament dupa cateva zile. Daca observi ca ai o durere subita, greu de suportat, intr-o anumita zona din abdomen, este cazul sa iti suni medicul sau sa suni la 112. Durerea de stomac poate fi semnul unei probleme grave, care s-ar putea inrautati fara tratamentul necesar.
Cauzele durerilor abdominale severe, cu debut subit, pot fi:
Apendicita – inflamarea apendicelui este cea care cauzeaza o durere greu de suportat in partea dreapta jos a abdomenului; asta inseamna ca apendicele trebuie sa fie indepartat chirurgical.
Ulcer perforat la stomac ori un ulcer gastric care sangereaza – in acest caz, vorbim despre o leziune deschisa in mucoasa stomacului sau duodenului.
Colecistita acuta – este inflamatia acuta a vezicii biliare, care este de cele mai multe ori cauzata de calculii biliari; in multe cazuri, vezica biliara va trebui indepartata chirurgical.
Pietrele la rinichi – Daca este vorba de calculi renali mici, acestia pot fi eliminati prin urina, insa pietrele mai mari pot bloca anumite canale din rinichi, iar pacientul va trebui sa mearga la spital.
Diverticulita – inflamatia unor zone mici de la nivelul intestinului gros; uneori, diverticulita necesita tratamentul cu antibiotice, administrat in spital.
In cazul in care medicul suspecteaza ca pacientul ar avea una dintre aceste afectiuni ori conditii, el poate recomanda internarea imediata in spital.