O initiativa legislativa promovata de unul dintre liderii Platfomei DA, Alexandru Slusari, ar putea avea efecte paguboase pentru economie si stimula evaziunea fiscala, comercializarea marfurilor de contrabanda, etc.
E vorba de un proiect de lege prin care patenta de intreprinzator pentru comertul cu amanuntul ar putea fi prelungita pana la 31 decembrie 2022. Adica cu inca trei ani, dupa ce anterior termenul a fost extins de cateva ori si ultimul era pentru 31 decembrie 2019, scrie Mold-street.com.
In continuare fara aparat de casa si contabilitate
Autorul proiectului, Alexandru Slusari, vicepresedinte al Parlamentului, sustine ca prelungirea perioadei de comert in baza patentei este necesara, deoarece majoritatea moldovenilor, care practica aceasta activitate, intampina diverse dificultati.
„Avem peste 9.500 de persoane care activeaza in baza patentei. Marea majoritate sunt in etate. Nu sunt capabili sa treaca la aparatul de casa, sa tina contabilitatea etc”, argumenteaza Slusari. Totodata deputatul sustine ca chiar daca se fac abuzuri – „asta e problema statului ca nu are parghii de control”.
Patenta de intreprinzator este destinata comerciantilor care obtin venituri de pana la 300.000 de lei pe an, se arata in nota de argumentarei. Deputatul din partea fractiunii Platformei DA spune ca multi activeaza in baza patentei pentru a putea supravietui, iar economia tenebra nu trebuie cautata printre acesti intreprinzatori.
Curios este ca o initiativa similara au avut anul trecut si deputatii socialisti, care la fel propuneau modificarea termenului de activitate in baza de patenta pana la 31 decembrie 2022, argumentand initiativa prin faptul ca nu ar exista o alternativa „agreata de micii antreprenori”, iar patenta este una din cele mai simple cai de desfasurare a activitatii legale si de obtinere a unui venit „avantajele fiscale ale acesteia fiind mai mult decat evidente”.
CNA: activitatea in baza patentei este atractiva pentru evaziune fiscala
Un raport de expertiza anticoruptie, intocmit de Centrul National Anticoruptie releva ca proiectul nu a fost analizat prin prisma politicilor economice ale statului.
„Nu au fost analizate circumstantele care determina prelungirea „valabilitatii” regimului juridic al patentei de intreprinzator cu inca 3 ani, avand in vedere faptul ca acest regim a fost instituit ca o etapa intermediara pentru ca persoanele fizice sa-si incadreze activitatile aducatoare de venituri in una din
formele legale de practicare a activitatii de intreprinzator: ca persoane fizice sau juridice”, constata CNA.
In plus initiativa vine pe contrasens si cu politicile economice ale statului, iar prevederile proiectului nu corespund, in parte, obiectivelor stabilite de Strategia de dezvoltare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii pentru anii 2012-2020, conform careia statul este obligat sa ia masurile necesare in vederea dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii din Republica Moldova, „fiind promovate ideile de incurajare a persoanelor de a desfasura activitatea de intreprinzator prin obtinerea unei forme organizatorico juridice”.
CONTINUARE PE MOLD-STREET.COM